Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

Imagini publicate pe reţele sociale îl arată ras în cap şi fără mustaţa sa caracteristică într-o aparentă încercare de a ajunge din Crimeea în sudul Ucrainei fără să fie recunoscut. El călătorea cu documente false.

Igor Ghirkin, fondatorul unei mişcări ultranaţionaliste ruseşti, a devenit o figură de cult după ce a condus în luptă forţele separatiste din Doneţk, în 2014. Autointitulat ofiţer al Armatei Imperiale ruse, este un fost colonel FSB recunoscut pentru radicalismul său. Ghirkin a fost tolerat de Kremlin la conducerea forţelor rebele pro-ruse, însă ar fi fost îndepărtat după incidentul cu doborârea unui avion malaysian de pasageri, în 2014. El este judecat în Olanda ca unul dintre cei patru separatişti ruşi responsabili de un atac cu rachetă care a lovit zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines, de la Amsterdam la Kuala Lumpur, doborât pe 17 iulie 2014 deasupra regiunii Doneţk ocupate de ruşi.

Ghirkin a recunoscut că în 2014 a fost obligat să demisioneze din funcţia de Ministru al Apărării al aşa-numitei Republici Populare Doneţk. Potrivit Bellingcat, Ghirkin a declarat că a plecat din Donţek lîn urma "presiunii directe" din partea "conducerii politice ruseşti", la care s-a supus, deoarece "sunt, la urma urmei, un ofiţer în rezervă şi simt că am o datorie faţă de ţara mea. Chiar dacă nu sunt de acord cu o decizie a conducerii politice ruse, tot trebuie să mă conformez acesteia". În acelaşi timp, el a subliniat că nu a primit niciodată sarcini oficiale de la demiterea sa din FSB, în primăvara anului 2013 şi s-a descris frecvent ca fiind un pensionar militar şi un colonel FSB în rezervă care a mers în Crimeea şi în Donbas în calitate de voluntar.

Ajuns la 51 de ani, trăia la Moscova, însă după invadarea Ucrainei a intrat din nou în atenţia publică în calitate de analist militar. El s-a declarat susţinător al invaziei, însă a criticat Kremlinul pentru că se mişcă prea lent şi nu a ordonat o mobilizare generală.

După ce a fost reţinut, a postat pe canalul său de Telegram un mesaj prin care a negat că ar fi încercat să ajungă în prima linie sau că s-ar afla în detenţie.

„Mai devreme sau mai târziu cu siguranţă mă voi afla pe front (acest război, aşa cum avertizat şi anterior, va fi unul lung şi dificil). Doar că nu chiar acum”, a scris Ghirkin.

„Strelkov (numele său de război-n.red) este un bărbat cu vastă experienţă militară. Este o mare crimă politică faptul că o asemenea persoană nu poate ajunge pe front”, a comentat Alexandr Juciakovski, unul dintre membrii mişcării sale ultranaţionaliste desemnată de SUA ca organizaţie teroristă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa