Fosta campioană paralimpică Marieke Vervoort s-a stins prin eutanasie

Fosta campioană paralimpică Marieke Vervoort s-a stins prin eutanasie

Fosta campioană paralimpică belgiană Marieke Vervoort a decedat prin eutanasie, marţi, la vârsta de 40 de ani, potrivit presei belgiene, citată de APP.

Eutanasia este legală în Belgia, iar fosta campioană şi-a anunţat intenţia de a recurge la acest fapt după Jocurile Paralimpice din 2016, de la Rio de Janeiro, dacă starea ei de sănătate se va înrăutăţi.

''Mă bucur de fiecare moment. Când va veni momentul şi voi avea mai multe zile rele decât bune, voi face actele pentru eutanasiere, dar nu e încă timpul'', a declarat Vervoort într-o conferinţă de presă susţinută în timpul Jocurilor Paralimpice din 2016.

Vervoort suferea de o boală degenerativă musculară care îi provoca dureri constante la picioare şi din cauza căreia abia putea să doarmă, iar viaţa sa a devenit treptat o tortură.

Belgianca avea doar 14 ani când a fost diagnosticată cu această boală, însă a continuat cu pasiune o viaţă sportivă, jucând baschet în scaun rulant, dar şi practicând înotul şi triatlonul.

Vervoort a câştigat medalia de aur în proba de 100 m şi argintul la 200 m în curse în scaun rulant la Jocurile Paralimpice de la Londra, în 2012, precum şi argintul la 400 m şi bronzul la 100 m, în 2016, la Rio.

Cum vederea i s-a deteriorat şi a suferit atacuri de epilepsie, Marieke Vervoort a precizat că Jocurile de la Rio sunt ultima ei competiţie.

Vervoort semnase actele pentru eutanasie încă din 2008.

Belgianca a declarat la Rio că accesul la eutanasie asistată i-au dat curajul să trăiască atât cât a făcut-o şi a insistat că această practică nu ar trebui privită ca o ''crimă''.

''Dacă nu aş fi avut aceste acte (pentru eutanasie) cred că m-aş fi sinucis deja, deoarece este foarte greu să trăieşti cu atât de multă durere şi suferinţă şi nesiguranţă'', a mai spus Vervoort.
AGERPRES (AS-autor: Mihai Ţenea, editor: Mihai Dragomir, editor online: Anda Badea)

 

Surasa foto: Wielemie - Marieke Vervoort / Facebook

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 „Am decis să încercăm din nou”

4 „Dacă erai fata mea îți spuneam să îți mai pui o bluză pe tine”

5 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!