Fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare

Fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au decis luni reîncadrarea juridică a faptelor de care era acuzat fostul ministru al Economiei Codruţ Sereş. Iniţial acesta a fost acuzat de subminarea economiei naţionale, dar pentru că această infracţiune a fost scoasă din noul Cod Penal, judecătorii au decis să-l încadreze la complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, acuzaţia de complot s-a schimbat în constituire de grup infracţional.

Ca urmare a acestor schimbări, magistraţii au decis ca Sereş să fie achitat pentru constituirea unui grup infracţional.

Pentru o perioadă de doi ani după executarea pedepsei, Codruţ Sereş nu are voie să candideze la o funcţie publică.

Condamnarea lui Sereş a fost opinie majoritară. Doi din cei trei judecători au decis condamnarea acestuia pentru abuz în serviciu, în timp ce al treilea magistrat a dorit condamnarea acestuia pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.

Completul care l-a condamnat pe fostul ministru a fost format din judecătorul Maricela Cobzariu şi magistraţii Lucian Săndel Macavei şi Sofica Dumitraşcu.

De asemenea, în acest dosar au fost condamnaţi la câte 5 ani de închisoare cu executare Eugen Pena, fost director general, George Lavinius Asan, director furnizare şi Traian Oprea, director general.

Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing - Furnizare a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Victoria Geormăneanu, fost director economic, şi Georgeta Iosif, director economic, au primit câte patru ani de închisoare cu suspendare.

Decizia instanţei nu este însă definitivă şi poate fi atacată cu apel la Completul de cinci judecători al Instanţei Supreme.

Codruţ Sereş a declarat în ultimul cuvânt în faţa judecătorilor că este nevinovat.

„În mandatul meu de numai doi ani, am încercat să perfecţionez funcţionarea Ministerului Economiei. Rezultatele controalelor la Hidroelectrica au fost prezentate Guvernului şi Parlamentului. Nu pot să mă declar vinovat de lucruri pe care nu le-am făcut”, a precizat Sereş.

..............................................................................................................................................................

Procurorii anticorupţie au cerut condamnarea lui Codruţ Sereş la închisoare pentru constituire/sprijinire a unui grup infracţional organizat, dar şi pentru complicitate la abuz în serviciu.

Mai mult, procurorii au cerut confiscarea a peste 500 de milioane de lei, dar şi plata expertizei din dosar în valoarea de peste 3,7 milioane de lei.

La ultimul termen, instanţa a arătat că în momentul în care se va da primul verdict în acest caz se va anunţa şi reîncadrarea juridică a fostului ministru.

Astfel, pedeapsa maximă pe care o riscă fostul ministru dacă va fi găsit vinovat va fi de 7 ani, faţă de 25 cu cât era pedepsită săvârşirea infracţiunii de subminare a econimiei naţionale.

Codruţ Sereş a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT fiind acuzat că ar fi ascuns activităţile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, în urma cărora s-au adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari.

În acelaşi dosar, anchetatorii au decis trimiterea în judecată şi a celor care făceau parte din conducerea Hidroelectrica, respectiv pe Eugen Pena, fost director general, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriş, fost şef Serviciu Marketing - Furnizare, Victoria Geormăneanu, fost director economic, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

Sereş, condamnat într-un alt dosar

Într-un alt dosar, Sereş a fost condamnat la începutul lunii decembrie 2013 de judecătorii Curţii Supreme la şase ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trădare. De asemenea, fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy judecat şi el în acest dosar, a primit cinci ani de închisoare. Cei doi sunt acuzaţi că s-ar fi folosit de funcţiile pe care le-au deţinut pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mutarea inteligentă a României prin care să obțină totul donând Patriot Ucrainei. Expert: „Ar fi ca un CASCO față de un RCA”

2 VIDEO Informațiile ăstea despre Simona Halep par ireale...

3 Turcii se laudă că noile avioane de luptă KAAN sunt „mai bune” decât avioanele americane F-35

4 Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce făcea sex cu iubitul ei

5 Foarte interesante amănunte...