Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I se află în Emiratele Arabe Unite

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I se află în Emiratele Arabe Unite

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos I a ajuns la 3 august în Emiratele Arabe Unite, iar de atunci a rămas acolo, a informat luni Casa regală spaniolă citată de EFE.

Într-un scurt comunicat, Casa regală notează că "majestatea sa don Juan Carlos a informat Casa Regală Spaniolă că în data de 3 august a plecat în Emiratele Arabe Unite unde se află şi în prezent".

În urmă cu două săptămâni, Juan Carlos I i-a comunicat fiului şi succesorului său regele Felipe VI decizia sa de a locui în afara Spaniei, în urma informaţiilor publicate în ultimul timp despre presupusele sale afaceri ascunse în Elveţia, care ameninţau să deterioreze imaginea monarhiei spaniole.

De atunci s-au avut în vedere mai multe destinaţii posibile, printre care Republica Dominicană şi Portugalia. Două zile mai târziu, presa spaniolă publica o imagine în care regele era văzut pe aeroportul din Abu Dhabi, capitala Emiratele Arabe Unite.

Nici Casa Regală spaniolă, nici guvernul sau avocatul lui don Juan Carlos nu anunţaseră până acum locul în care se afla fostul suveran.

Surse ale Casei Regale susţineau că fostul rege este cel care trebuie să informeze despre destinaţia sa, în timp ce executivul spaniol, în frunte cu premierul socialist Pedro Sanchez, lăsau responsabilitatea acestei informaţii Palatului Zarzuela sau fostului rege.

Presa spaniolă a publicat în iulie 2018 înregistrări în care fosta sa amantă nemţoaică, Corinna Larsen (cunoscută şi sub numele de Corinna zu Sayn-Wittgenstein), afirma că Juan Carlos a încasat un comision pentru ca unor societăţi spaniole să li se atribuie contractul pentru un tren de mare viteză între Mecca şi Medina în anul 2011.

Curtea Supremă spaniolă a anunţat în luna iunie deschiderea unei anchete cu privire la o eventuală responsabilitate a fostului monarh astăzi în vârstă de 82 de ani, dar numai pentru fapte comise după abdicarea sa.

Regele emerit rămâne în orice caz la dispoziţia Fiscului pentru orice procedură sau acţiune care este considerată oportună, a informat avocatul său, Javier Sánchez Junco, la puţin timp după anunţarea decizie fostului suveran de a abandona Spania.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...