Fostul rege Juan Carlos al Spaniei se află în Abu Dhabi (presă)

Fostul rege Juan Carlos al Spaniei se află în Abu Dhabi (presă)

Fostul rege Juan Carlos al Spaniei se află în Abu Dhabi, la hotelul Emirates Palace, scrie vineri ziarul spaniol ABC, preluat de Reuters.

Casa Regală a Spaniei a anunţat luni că fostul suveran, în vârstă de 82 de ani, a plecat în exil. Presat de anchetele unor procurori din Spania şi Elveţia legate de o presupusă mită pentru un contract feroviar, Juan Carlos încearcă astfel să îl protejeze de scandal pe fiul său, actualul rege Felipe, în favoarea căruia a abdicat în 2014.

Oficialităţile din Emiratele Arabe Unite nu au comentat imediat, la solicitarea Reuters, iar hotelul din capitală nu a răspuns unui e-mail al aceleiaşi agenţii.

ABC susţine că Juan Carlos a fost preluat din oraşul Vigo din nord-vestul Spaniei de un avion privat care efectua un zbor de la Paris la Abu Dhabi. Regele emerit era însoţit de patru gărzi de corp şi de încă o persoană, iar la sosirea în Emirate grupul a fost transportat cu un elicopter la hotelul menţionat, proprietate de stat.

Tot ABC, precum şi un alt cotidian spaniol, La Vanguardia, afirmau marţi - fără a specifica sursele informaţiilor - că fostul rege se află în Republica Dominicană, unde a ajuns via Portugalia, şi este găzduit de o familie bogată de plantatori. Miercuri, publicaţiile El Pais şi El Confidencial au scris că Juan Carlos nu plecase încă din Portugalia.

Un purtător de cuvânt al Casei Regale a Spaniei a declarat că nu ştie unde este ex-suveranul. Avocatul acestuia nu a răspuns agenţiei Reuters. Nici guvernul de la Madrid nu a dezvăluit unde se află Juan Carlos.

În iunie, Curtea Supremă a Spaniei a deschis o anchetă preliminară privind implicarea fostului rege într-un contract pentru construcţia unei căi ferate de mare viteză în Arabia Saudită. Conform ziarului La Tribune de Geneve, Juan Carlos - care nu este urmărit penal personal - a primit 100 de milioane de dolari de la fostul rege Abdullah al Arabiei Saudite, decedat între timp. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia

5 Vești bune din Ucraina! Ce secret dureros încearcă să ascundă Armata Rusiei