Fostul șef al Comunității Naționale de Informații a SUA, îngrijorat că Trump controlează arma nucleară

Fostul șef al Comunității Naționale de Informații a SUA, îngrijorat că Trump controlează arma nucleară

James Claper, fostul șef al Comunității Naționale de Informații a SUA sub președinția lui Barack Obama, s-a declarat "înspăimântat" de ideea că Donald Trump poate decide singur un atac nuclear, relatează AFP.

"Îmi pun într-adevăr problema capacității sale, a aptitudinii sale de a ocupa această funcție și încep să mă întreb despre motivațiile sale", a declarat James Clapper miercuri la CNN, unde intervine ca analist.

El a reacționat astfel la un miting de campanie a lui Donald Trump — desfășurat marți seara, la Phoenix, statul Arizona — în care acesta atacase presa și pe unii senatori din partidul său în cadrul unui lung discurs dezlânat.

Donald Trump "ar putea reprezenta" o amenințare pentru securitatea națională. "Mă îngrijorează accesul său la codurile nucleare", a adăugat Clapper.

"Dacă, într-un acces de mânie, el decide să facă ceva împotriva lui Kim Jong-Un (liderul Coreii de Nord), nu se poate face mare lucru pentru a-l opri", a spus fostul șef al spionilor americani. "Sistemul a fost conceput pentru a permite o ripostă rapidă în caz de necesitate. Există foarte puțină frână în activarea opțiunii nucleare, ceea ce este destul de înspăimântător", a adăugat el.

Numit de Barack Obama șef al Comunității Naționale de Informații în 2010, James Clapper (76 de ani) a condus-o până în 2017. El a fost în primele rânduri ale celor care au semnalat tentative de ingerințe rusești în campania prezidențială din anul trecut și l-a informat pe Donald Trump cu privire la acest dosar și la altele în cadrul tranziției prezidențiale, între alegerea acestuia în noiembrie și preluarea atribuțiilor de către noul președinte republican în luna ianuarie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante