Fotbal - CM 2018: ''Nu trebuie niciodată să consideri Argentina moartă'', afirmă un psiholog în sport

Argentina a debutat prost la Cupa Mondială de fotbal din 2018, dar "nu trebuie niciodată să o consideri moartă", a avertizat psihologul Marcelo Roffe, o referinţă în Argentina, înaintea meciului din optimilor de finală ale Cupei Mondiale dintre echipa "albiceleste" şi Franţa, informează AFP.

"Aspectul psihologic nu trebuie nici să-l eliminăm şi nici să-l supradimensionăm. Oamenii exagerează. Randamentul este 25 la sută tactic, 25 la sută tehnic, 25 la psihic şi 25 la sută mental. Când nu faci antrenament mental, atunci dai un avantaj adversarului, dar prioritatea este ordinea tactică, trebuie să ai o idee de joc. Dacă ai o atitudine şi un mental de învingător, atunci acest lucru nu serveşte la nimic dacă ai pierdut teren. Argentina este o ţară crudă, unde a sosi al doilea este un eşec, iar cum echipa naţională a pierdut trei finale (CM-2014, Copa America 2015 şi 2016), acest lucru accentuează presiunea", a precizat psihologul.

"În echipa Argentinei sunt doi lideri. Pe teren, patronul, motorul, sufletul echipei este Mascherano, iar liderul emoţional şi fotbalistic este Messi. Dar trebuie să existe un lider extern, care conduce şi care poate convinge jucătorii să adopte un sistem de joc, pentru a ajunge împreună la un obiectiv. Jorge Sampaoli este un foarte bun antrenor, dar el s-a înşelat spunând: 'aceasta este echipa lui Messi', întrucât el beneficiază de autoritatea de lider şi a pus presiune pe el'" a adăugat Marcelo Roffe.

"Messi este Messi, nu este Maradona. Este o confuzie. Dacă îi ceri lui Messi să fie Maradona, atunci este o problemă pentru că nu există decât un Maradona şi era un lider. Messi este un lider fotbalistic, afectiv, dar nu un lider", a mai spus Roffe.

"Meciul cu Franţa va fi unul foarte dificil. Franţa are mari jucători, dar Argentina are o mare istorie. Jucătorii au mai multă încredere în ei şi nu trebuie niciodată să consideri Argentina moartă", a conchis psihologul argentinian.
AGERPRES (autor: Vlad Constantinescu, editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Anda Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Între 2016 și 2019, Dragnea a primit cel puțin 10 milioane de euro, la sacoșă, de la un constructor

2 Vela, dezvăluiri incredibile: Am găsit sute de televizoare cu o mie de euro bucata la Jandarmerie, 4 mașini Tu…

3 Mafia Albă / Georgeta Bumbac, fina baronului PSD Felix Stroe, membră în CA-urile a 3 companii de stat și conside…

4 Iluzie optică?

5 Ziarul de Iasi / Primarul unei comune a făcut sex cu două minore, în birou. Fetele erau victime ale unei rețele…

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan