Fotbal - EURO 2020: UEFA, criticată de şeful diplomaţiei germane pentru interzicerea culorilor curcubeului la Munchen

Fotbal - EURO 2020: UEFA, criticată de şeful diplomaţiei germane pentru interzicerea culorilor curcubeului la Munchen

Ministrul Afacerilor Externe din Germania, Heiko Maas, a criticat UEFA pentru decizia sa de a nu permite ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului, miercuri seara, la meciul dintre Mannschaft şi selecţionata Ungariei din cadrul EURO 2020, în semn de protest faţă de politica Budapestei în privinţa minorităţilor sexuale, informează AFP.

"Este adevărat, terenul de fotbal nu are nimic de-a face cu politica. Este vorba de persoane, de echitate, de toleranţă. De aceea, UEFA a transmis un semnal greşit", a scris Heiko Maas pe contul său de Twitter, încurajând totodată suporterii să afişeze culorile curcubeului "pe stadion şi în afara sa" la meciul de pe Allianz Arena, din ultima etapă a Grupei F a Campionatului European de fotbal.

Ungaria a catalogat marţi drept o ''decizie bună'' a UEFA respingerea propunerii ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului (specifice comunităţii LGBT) la meciul dintre Germania şi Ungaria.

''Slavă Domnului că liderii fotbalului european au dat dovadă de bun simţ (...) neparticipând la ceea ce ar fi fost o provocare politică împotriva Ungariei'', a reacţionat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE programată la Luxemburg.

Intenţia anunţată de primarul social-democrat al Munchen-ului, Dieter Reiter, şi care aştepta aprobarea UEFA era menită să arate solidaritatea faţă de comunitatea LGBT din Ungaria, după ce Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care interzice propaganda homosexuală în şcoli şi în rândul minorilor, act normativ criticat de ONG-uri şi de partide ungare progresiste din opoziţie. UEFA a respins ulterior cererea considerând că în fotbal nu trebuie amestecate chestiuni de natură politică.

Ca o reacţie la decizia forului fotbalistic european, Dieter Reiter a anunţat că mai multe locuri emblematice ale oraşului Munchen vor fi ornate în culorile simbolice miercuri seara, inclusiv un turn şi o turbină eoliană vizibile de pe stadionul Allianz Arena.

De asemenea, înaintea meciului urmează să fie distribuite spectatorilor 11.000 de steaguri în culorile curcubeului, în condiţiile în care doar 14.000 de locuri ale arene muncheneze vor fi ocupate, din cauza restricţiilor impuse pentru combaterea răspândirii Covid-19.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…