Fotbal: Adrian Rus - Sunt 100% român, mama a plâns atunci când am fost convocat la naţională

Fotbal: Adrian Rus - Sunt 100% român, mama a plâns atunci când am fost convocat la naţională

Fotbalistul formaţiei Fehervar FC, Adrian Rus, convocat în premieră la echipa naţională, a declarat, într-un interviu postat pe site-ul FRF, că deşi are şi cetăţenie maghiară, este 100% român, el precizând că mama sa a început să plângă atunci când a anunţat-o că a fost selecţionat la prima reprezentativă a României.

"Sunt 100% român, abia la 19 ani am mers în Ungaria, dintr-o prostie pot să spun. Pentru că am avut un episod neplăcut. Şi fiind şi o ţară vecină, la o aruncătură de băţ de mine (n.r. - e născut la Satu Mare), nu aveam încotro. Fotbalul este viaţa mea şi chiar nu voiam să mă las de fotbal. Am luat şi cetăţenia maghiară la 19 ani pentru că era benefic clubului la care eram. În Ungaria, pe vremea aceea, dacă eram maghiar clubul primea o anumită sumă de bani din partea federaţiei maghiare. Când m-am apucat de fotbal părinţii se gândeau că o să joc pentru România, bineînţeles. La 6 ani când m-am apucat de fotbal nu aveam nicio legătură cu Ungaria, doar că era o ţară vecină. Părinţii mei sunt români, s-au bucurat foarte tare când am primit convocarea la naţionala mare a României. Mama a fost foarte emoţionată, a început să plângă şi o înţeleg. Părinţii mei au fost mereu lângă mine în orice situaţie", a afirmat jucătorul aflat acum în cantonamentul naţionalei României de la Mogoşoaia.

"Eram în maşină când am primit vestea convocării la echipa naţională. Am avut emoţii foarte mari, chiar am tras pe dreapta de fericire. Aveam nevoie de atmosfera de la echipa naţională. Nu ştiu, poate o să mă critice lumea, dar mă simt mult mai bine aici. Şi nu neapărat că vin din Ungaria, dar şi când eram la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe când veneam aici era o altă atmosferă. Am fost foarte bine primit la naţională", a adăugat fundaşul.

Adrian Rus susţine că oficialii grupării Mol Fehervar FC, fostă Videoton, sperau ca el să aleagă să joace pentru prima reprezentativă a Ungariei şi a precizat că nu ştie de ce după ce a primit convocarea la selecţionata României a fost trimis la echipa a doua a clubului.

"Discuţii nu prea au fost, dar ei sperau să joc pentru naţionala Ungariei. Îmi spuneau asta într-una, dar nu pot spune că au pus presiune pe mine sau aşa ceva. Reacţii după primirea faxului convocării nu pot să spun că au fost. Eu am primit convocarea vineri şi cei din club m-au anunţat duminică. Sâmbătă având joc cu echipa probabil că au fost preocupaţi de acel meci şi nu m-au anunţat. Însă vineri după-amiază, după antrenament, mi-au spus că sâmbătă dimineaţă am antrenament la echipa a doua a clubului şi duminică trebuie să joc pentru echipa a doua. Nu mi-au dat nicio explicaţie, iar eu nu am vrut să mă cert cu ei", a explicat Rus.

Acesta s-a arătat bucuros de faptul că FRF a sesizat FIFA şi UEFA despre situaţia lui de la club. "Am fost foarte fericit când am văzut demersurile FRF. Le mulţumesc că sunt alături de mine şi se interesează de situaţia mea de la club. Dar sper eu ca în cel mai scurt timp să se rezolve această situaţie şi să joc constant la echipa de club. Când mi s-a cântat imnul la Campionatul European de tineret a fost un sentiment pe care nu îl mai trăisem până atunci. Am fost foarte fericit şi emoţionat. Sper să mai trăiesc asemenea momente", a precizat fotbalistul.

Federaţia Română de Fotbal a sesizat FIFA şi UEFA cu privire la situaţia jucătorului român Adrian Rus, trimis să se antreneze la echipa a doua de clubul maghiar Mol Fehervar FC după ce a fost convocat la echipa naţională a României pentru meciurile cu Spania şi Malta din preliminariile EURO 2020.

La 16 august, selecţionerul Cosmin Contra a trimis convocările de principiu pentru 24 de jucători care evoluează la cluburi din afara ţării în perspectiva jocurilor cu Spania şi Malta, din preliminariile EURO 2020, printre selecţionaţi aflându-se şi Adrian Rus.

În vârstă de 23 de ani, fundaşul Adrian Rus are dublă cetăţenie, română şi maghiară. El a fost format la Olimpia Satu Mare, club din oraşul său natal, iar în 2015 s-a transferat în Ungaria, unde a evoluat pentru formaţiile Fehergyarmat SC, Balmazujvaros FC, Puskas Akademia FC şi din luna iulie a acestui an la Mol Fehervar FC. El a jucat la seniori doar un singur sezon în România, la Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, între iulie 2018 şi iulie 2019.

Echipa naţională a României întâlneşte selecţionata Spaniei, la 5 septembrie (ora 21:45), pe Arena Naţională din Bucureşti, şi reprezentativa Maltei, în 8 septembrie (ora 19:00), pe Stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti, în cadrul grupei F a preliminariilor EURO 2020.
AGERPRES (A, AS-editor: Marius Ţone, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa foto: frf.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...