Fotbal: Balonul de Aur se reformează şi se aliniază sezonului sportiv

Fotbal: Balonul de Aur se reformează şi se aliniază sezonului sportiv

Balonul de Aur, prestigiosul trofeu atribuit celui mai bun fotbalist al planetei, se va raporta din 2021-2022 la sezonul sportiv şi nu la anul calendaristic, ca până în prezent, una dintre principalele reforme menite să-l facă "mai lizibil", a anunţat vineri revista France Football.

Acordat la sfârşitul anului calendaristic de la crearea sa în 1956, trofeul va fi acum aliniat sezonului fotbalistic, care se desfăşoară din august până în iulie, şi va include un juriu mai restrâns, o preselecţie rafinată şi criterii de atribuire mai clare, conform noului regulament dezvăluit de France Football în ediţia sa care va fi publicată sâmbătă, precizează AFP.

"Aceasta este ocazia de a da un nou impus. Înainte, judecam pe două semi-sezoane. Va fi mai lizibil", a declarat Pascal Ferre, redactorul-şef al publicaţiei din Hexagon, în timpul unei prezentări, vineri, la Boulogne-Billancourt (Hauts-de-Seine).

Următoarea ceremonie de premiere va avea loc în septembrie sau octombrie 2022 şi se va referi la sezonul început cu un an mai devreme, ţinând cont în special de Liga Campionilor masculină (cu finala pe 28 mai) şi EURO feminin (6-31 iulie).

Această reformă vine în condiţiile în care calendarul va fi dat peste cap în sezonul viitor, odată cu organizarea Cupei Mondiale 2022 din Qatar în noiembrie-decembrie şi nu în timpul verii, competiţie ai cărei cei mai buni jucător vor fi, prin urmare, recompensaţi în cadrul Balonului de Aur 2023.

France Football a făcut şi alte schimbări notabile, cum ar fi integrarea fostului star Didier Drogba în comisia responsabilă de selectarea jucătorilor nominalizaţi.

În plus, numărul juraţilor va fi restrâns. Format în continuare din ziarişti, cu un votant pe naţiune, juriul va include acum doar 100 de electori pentru Balonul de Aur masculin (faţă de 170 anterior), corespunzând primelor 100 de naţiuni în clasamentul FIFA, şi 50 pentru Balonul de Aur feminin, în acelaşi mod. O modalitate, potrivit France Football, de a garanta "expertiza" alegătorilor şi accesul acestora la imaginile meciurilor.

De asemenea, vor fi clarificate criteriile de atribuire: aspectul colectiv şi trofeele câştigate vor ocupa locul al doilea, în favoarea "performanţelor individuale" şi a "caracterului decisiv şi impresionant al pretendenţilor".

Nu se va mai ţine cont de întreaga carieră a jucătorului, pentru a se evita ca Balonul de Aur să devină "o zonă privată", suficient pentru a răspunde criticilor legate de decernarea trofeului din 2021 lui Lionel Messi, încoronat pentru a şaptea oară, în timp ce al al doilea clasat, polonezul Robert Lewandowski, aspiră în continuare la acest trofeu individual.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență