Fotbal: Dacă a existat corupţie, Cupa Mondială ar trebui retrasă Qatarului, afirmă Michel Platini

Fotbal: Dacă a existat corupţie, Cupa Mondială ar trebui retrasă Qatarului, afirmă Michel Platini

Michel Platini, care a condus destinele UEFA timp de aproape nouă ani, între 2007 şi 2015, a explicat motivele pentru care a votat în favoarea Qatarului cu ocazia atribuirii Cupei Mondiale din 2022, însă a subliniat că emiratul din Golful Persic ar trebui deposedat de dreptul de organizare a turneului final dacă se va stabilit că au existat acte de corupţie în procesul de desemnare a gazdei competiţiei.

"Eu sunt pentru expansiune, pentru dezvoltarea fotbalului", a declarat Platini, care a sărbătorit duminică împlinirea vârstei de 65 ani, într-un interviu acordat ziarului Le Monde, chestionat în legătură cu cina organizată la Palatul Elysee, pe 23 noiembrie 2010, de către Nicolas Sarkozy, în prezenţa emirului Qatarului, Tamim Al-Thani. Această întâlnire s-a aflat în centrul unei informări judiciare deschisă la finele lui 2019 în cadrul anchetei Parchetului naţional financiar francez privind atribuirea CM 2022.

"Faptul că o ţară arabo-musulmană primeşte Cupa Mondială este un lucru mai bun decât să fie atribuită din nou altora. Am dorit ca această Cupa Mondială să se joace în toate ţările din Golf, nu doar în Qatar. Dacă aş fi rămas la FIFA, aş fi putut obţine probabil acest lucru", a adăugat francezul, fostul căpitan al selecţionate Franţei şi triplu câştigător al Balonului de Aur.

Fostul preşedinte al UEFA a asigurat că a votat conform "convingerilor sale profunde" în 2010, cu ocazia votului pentru atribuirea CM 2018 şi CM 2022.

"Singurul lucru pe care l-am spus a fost că, dacă a existat corupţie, Cupa Mondială ar trebui retrasă Qatarului. Aceasta ar fi responsabilitatea FIFA", a subliniat el.

Michel Platini a fost înlăturat din cursa pentru preşedinţia FIFA înaintea alegerilor din 2016, după ce a fost suspendat de Federaţia internaţională pentru o plată controversată de 2 milioane de franci elveţieni, primită din partea fostului conducător al fotbalului mondial, Sepp Blatter, pentru consultanţă. Justiţia l-a exonerat pe Platini în mai 2018, însă FIFA îi solicită în continuare francezului returnarea sumei respective.

Francezul l-a acuzat luna trecută pe actualul conducător al FIFA, elveţianul Gianni Infantino, că ajuns în fruntea instanţei mondiale a fotbalului "printr-o combinaţie abilă de circumstanţe" şi ar trebui să îşi prezinte demisia.
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...