Fotbal: Michel Platini, în faţa justiţiei elveţiene

Fotbal: Michel Platini, în faţa justiţiei elveţiene

Francezul Michel Platini, fostul preşedinte al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), va compărea începând de luni, la Berna, în faţa justiţiei elveţiene, pentru o ultimă audiere legată de plata suspectă de 2 milioane de franci elveţieni făcută de FIFA în 2011, care i-a pecetluit mandatul la cârma fotbalului continental, informează AFP.

Platini urmează să răspundă întrebărilor procurorului Thomas Hildebrand, în cadrul acestei afaceri care îl vizează şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), Sepp Blatter.

Această audiere va fi ultima pentru francez "înainte de finalizarea rechizitoriului", a transmis Parchetul. Platini va fi apoi fie absolvit de vină, fie va fi trimis în faţa unui tribunal pentru a fi judecat.

Triplul câştigător al "Balonului de Aur" este vizat din 2015 de o anchetă a justiţiei elveţiene pentru o plată suspectă de 2 milioane de franci elveţieni efectuată de Sepp Blatter, pe atunci preşedintele FIFA, fără contract scris, către Platini, pentru o activitate de consultanţă încheiată în 2002. Acest dosar a făcut ca cei doi să fie suspendaţi mai mulţi ani din orice activitate legată de fotbal.

Platini a fost înlăturat din cursa pentru preşedinţia FIFA înaintea alegerilor din 2016, după ce a fost suspendat de Federaţia internaţională pentru această plată.

Suspendarea lui Platini a fost confirmată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) care a redus-o la 4 ani, apoi de Tribunalul federal elveţian şi în fine de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În luna mai a anului trecut, parchetul federal a decis să extindă ancheta asupra lui Platini, pentru suspiciuni de "complicitate la gestionare defectuoasă, deturnare şi fals". Fostul preşedinte al UEFA are de atunci statutul de "acuzat".

Blatter şi Platini susţin de cinci ani că această sumă este un sold al salariului corespunzător unui acord încheiat între ei în primăvara lui 1998, într-o perioadă când elveţianul căuta sprijinul francezului pentru a deveni preşedinte al FIFA.

Însă forul fotbalistic mondial deplânge lipsa unui contract scris care să prevadă o asemenea remuneraţie şi s-a adresat justiţiei civile elveţiene, cerând ca Platini să ramburseze această sumă. O "convenţie" scrisă, semnată în 1999, exista totuşi. Dar aceasta prevedea un salariu de 300.000 franci elveţieni pe an pentru Michel Platini, departe de sumele menţionate.
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale