Fotbal: UEFA a cerut FIFA să modifice regula henţului

Fotbal: UEFA a cerut FIFA să modifice regula henţului

UEFA i-a cerut preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, să modifice din nou regula henţului pentru le oferi mai multă flexibilitate arbitrilor şi a face ca jucătorii să nu fie pedepsiţi pe nedrept.

Într-o scrisoare către Infantino consultată de Associated Press, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a cerut ca la următoarea reuniune a International Football Association Board (IFAB), instanţa ce supervizează regulile fotbalului, să fie luată în calcul posibilitatea de a le permite din nou arbitrilor să stabilească dacă un jucător a lovit sau nu intenţionat mingea cu mâna.

Intervenţia lui Ceferin a venit după ce au fost dictate mai multe penalty-uri chiar dacă fotbaliştii nu au avut intenţia să lovească mingea cu mâna.

"Încercarea de a defini strict cazurile în care lovirea mingii cu mâna este o infracţiune a dus la numeroase decizii nedrepte ce au fost întâmpinate cu o frustrare şi o insatisfacţie tot mai mari de către lumea fotbalului", a scris Ceferin.

El a intervenit pe lângă Infantino deoarece UEFA nu are puterea să modifice regulile jocului. Acest lucru este de competenţa IFAB, unde patru voturi din opt (pentru a valida o schimbare) aparţin reprezentanţilor FIFA. Celelalte voturi revin federaţiilor engleză, scoţiană, galeză şi nord-irlandeză.

"Spiritul jocului trebuie păstrat tot timpul. Eu cred că revenirea la textul precedent, poate revăzut şi completat cu o dispoziţie ce nu ar permite marcarea golurilor cu mâna sau braţul, este o opţiune de luat în considerare. (...) Utilizarea VAR în numeroase competiţii a exacerbat pur şi simplu problema şi împinge arbitrii şi presa să analizeze la sânge fiecare fază, cu efecte paranoice şi rezultate controversate", a afirmat Ceferin în această scrisoare trimisă pe 27 octombrie.

"Nu este nicio ruşine să recunoşti că uneori decizii luate într-un scop bun nu-şi ating obiectivele şi ar trebui revăzute", a observat Ceferin.

Modificarea legii henţului, în martie 2019, la reuniunea anuală a IFAB, a coincis cu introducerea arbitrajului video (VAR) în numeroase competiţii.
AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”