Fotbal/Coronavirus: Sezonul 2019-2020 din campionatul Olandei a fost anulat

Fotbal/Coronavirus: Sezonul 2019-2020 din campionatul Olandei a fost anulat

Federaţia olandeză de fotbal (KNVB) a anunţat vineri că a pus oficial capăt sezonului 2019-2020 din această ţară, fără a desemna o campioană, decizia fiind luată în contextul pandemiei de coronavirus, scrie AFP.

"Din păcate, ţinând cont de măsurile (interzicerea adunărilor) luate de guvern, încheierea sezonului 2019-2020 a devenit imposibilă. Sănătatea publică este întotdeauna pe primul loc", a indicat un comunicat al KNVB.

Ajax Amsterdam, la care joacă Răzvan Marin, lider în Eredivisie la egalitate de puncte cu AZ Alkmaar (dar cu golaveraj mai bun), va fi calificată în grupele viitoarei ediţii a Ligii Campionilor, potrivit KNVB, ce va aştepta totuşi o decizie definitivă a UEFA în această privinţă pe 25 mai.


Alkmaar va avea nevoie să joace două tururi preliminare pentru a accede în grupele Ligii Campionilor.

Conform clasamentului îngheţat după etapa a 26-a (din 34), disputată pe 8 martie, Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven şi Willem II Tilburg vor evolua în Europa League.

O decizie va fi luată după consultarea UEFA, a declarat pentru AFP o sursă apropiată de federaţia olandeză.

Decizia KNVB părea inevitabilă după ce guvernul Olandei a prelungit cu trei luni, până pe 1 septembrie, interzicerea evenimentelor publice majore (inclusiv a meciurilor cu porţile închise), din cauza pandemiei de coronavirus.

Federaţia olandeză este prima dintre cele afiliate la UEFA care ia această decizie.

Luni, Federaţia belgiană ar urma să ia aceeaşi decizie.

După o consultare cu cluburile profesionistă, KNVB a decis că sezonul viitor din Eredivisie va începe cu acelaşi 18 formaţii participante la ediţia 2019-2020. Astfel, vor rămâne în elită cele două echipe aflate în poziţie retrogradabilă în momentul îngheţării campionatului, ADO Den Haag (la care este împrumutat Tudor Băluţă) şi RKC Waalwijk, în timp ce primele două clasate în eşalonul secund, SC Cambuur şi De Grafschaap, nu vor promova.

KNVB va trebui să se confrunte cu acţiunile în justiţie ale unor cluburi ce se simt prejudiciate, precum Cambuur şi De Graafschap, dar şi FC Utrecht, ce mai putea emite pretenţii la calificarea în Europa League.
AGERPRES (AS/editor: Mircea Lazaroniu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…