Franţa: Au fost lansate peste 200 de anchete interne cu privire la violenţele poliţiştilor şi jandarmilor

Franţa: Au fost lansate peste 200 de anchete interne cu privire la violenţele poliţiştilor şi jandarmilor

Un număr de 209 anchete interne au fost deschise în cazul violenţelor la care ar fi recurs poliţiştii şi jandarmii francezi în timpul manifestaţiilor 'vestelor galbene' din Franţa, a anunţat joi ministrul de interne francez Christophe Castaner, transmite AFP.

''Acestea sunt anchete care merg de la insultă la răniri care pot fi grave. Dacă au existat greşeli, vor fi şi sancţiuni'', a declarat Castaner pentru postul de televiziune France-2.

Anumite modalităţi de menţinere a ordinii după începerea mişcării 'vestelor galbene', la 17 noiembrie, fac obiectul unor critici virulente din partea manifestanţilor, a partidelor politice şi a militanţilor pentru drepturile civice.

Este denunţată în mod special folosirea ''proiectilelor cu impact cinetic'' (LBD), mai multe persoane fiind rănite grav la ochi de LBD în timpul demonstraţiilor din ultimele luni. Douăzeci şi trei de persoane au afirmat că şi-au pierdut vederea la un ochi din cauza acţiunilor forţelor de ordine franceze, potrivit unor statistici independente.

Ministrul de interne francez a denunţat în schimb indiferenţa opiniei publice faţă de cei ''1.628 de poliţişti şi jandarmi'' răniţi de la începutul manifestaţiilor.

Castaner a exemplificat cu cazul unui poliţist care a suferit o fractură de maxilar după ce a fost lovit cu o bucată din caldarâm. ''Nimeni nu vorbeşte despre un poliţist sau jandarm care este rănit, ca şi cum este ceva normal. Acest lucru este dezgustător'', a deplâns oficialul francez.

Mişcarea 'vestelor galbene' a fost marcată de violenţe între demonstranţi şi forţele de ordine şi în alte oraşe franceze, precum Toulouse şi Bordeaux (sud-vestul ţării). AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului

3 Cum a fost posibil? / BBC a venit în România și a descoperit chestii incredibile despre frații Tate

4 Mădălina Ghenea și punct

5 Alexandra Stan, din nou aproape goală