Franţa: Mélenchon cere stângii să iasă din ''cultura înfrângerii''

Franţa: Mélenchon cere stângii să iasă din ''cultura înfrângerii''

Liderul stângii radicale franceze Jean-Luc Mélenchon, plasat pe poziţia a treia la alegerile prezidenţiale, a cerut sâmbătă partidelor de stânga, cu care poartă negocieri în perspectiva scrutinului legislativ, să iasă din "cultura permanentă a înfrângerii", exprimându-şi regretul că ele "se lasă absorbite de mizele interne", informează AFP.

Întărit de procentul de 21,95% din voturi obţinut de candidatul său la primul tur al alegerilor prezidenţiale, la o diferenţă mică în spatele candidatei de extremă-dreapta Marine Le Pen (23,15%), care a fost în cele din urmă învinsă în al doilea tur de preşedintele în exerciţiu, centristul Emmanuel Macron, partidul lui Mélenchon, 'Franţa Nesupusă' (La France insoumise - LFI), a lansat discuţii bilaterale cu alte trei formaţiuni politice de stânga, pentru a găsi un acord în perspectiva alegerilor legislative.

Mélenchon vrea să obţină majoritatea la aceste alegerile, prevăzute pentru 12 şi 19 iunie, ceeea ce i-ar permite să-i impună o coabitare preşedintelui Macron şi să devină şeful guvernului.

Însă negocierile, care ar trebui să se încheie duminică, cu ecologiştii (EELV), Partidul Comunist (PCF), Partidul Socialist (PS) şi Noul Partid Anticapitalist (NPA), toate sub 5%, trec de zece zile când prin accelerări, când prin blocaje.

"Le propunem o luptă pentru a câştiga. Este unificator, nu? Ele trebuie să iasă din (poziţia de) pierzători şi să îşi asume dorinţa de a câştiga", a afirmat sâmbătă Jean-Luc Mélenchon pentru publicaţia 'Journal du dimanche'.

"Pentru unii dintre partenerii noştri, a câştiga este o himeră. Ei au o cultură permanentă a înfrângerii. Aşa că se lasă absorbiţi de mizele interne", a spus el.

Vineri seară, când părea că se conturează un acord cu PS şi EELV, socialiştii şi-au suspendat negocierile, cerând LFI "să rupă cu orice logică hegemonică şi să accepte pluralitatea".

Unele voci din PS şi un curent minoritar din acest partid tradiţional care altădată domina stânga, dar a cărui candidată, Anne Hidalgo, a fost învinsă la alegerile prezidenţiale, refuză această apropiere istorică de LFI.

Conducerea PS este în mare mare de acord cu măsurile sociale din programul LFI (de exemplu, salariul minim şi vârsta de pensionare), dar rămân puncte de divergenţă în special în privinţa politicii internaţionale, în contextul în care PS refuză "nesupunerea faţă de tratatele europene" sau poziţia de "nealiniere" faţă de SUA în privinţa Ucrainei, promise de LFI.

Jean-Luc Mélenchon se declară totuşi "optimist" asupra posibilităţii de a se ajunge la un acord, atrăgând atenţia în acelaşi timp asupra unui eşec: "Oamenii nu vor accepta de două ori să li se fure victoria de către cei care ar refuza să construiască această nouă majoritate".

Convenţia de desemnare a candidaţilor Uniunii Populare, eticheta comună pe care Mélenchon o propune stângii, urmează să aibă loc la 7 mai.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...