Franţa: Patru militanţi ai extremei drepte, plasaţi în arest după un reportaj difuzat de Al Jazeera

Franţa: Patru militanţi ai extremei drepte, plasaţi în arest după un reportaj difuzat de Al Jazeera

Patru militanţi ai mişcării dreptei ultraradicale ''Génération identitaire'' (Generaţia Identitară) au fost plasaţi în arest marţi la Lille, în nordul Franţei, ca urmare a unei anchete preliminare demarate după difuzarea unui reportaj de către Al Jazeera, a declarat o sursă judiciară pentru AFP.

Ancheta a fost deschisă la jumătatea lunii decembrie, după difuzarea unor imagini de către televiziunea din Qatar în care puteau fi văzuţi clienţii unui bar privat, ''La Citadelle'', din centrul oraşului Lille, făcând declaraţii rasiste şi al cărui responsabil afirma că este reprezentantul regional al mişcării. Preşedintele mişcării ''La Citadelle'', Aurelian Verhassel, nu face parte dintre persoanele interpelate marţi dimineaţa la domiciliul lor.

Mai multe persoane care frecventau barul respectiv se lăudau cu ''expediţii punitive'' împotriva unor persoane de origine arabă. În imagini se putea vedea cum este atacată o tânără, despre care afirmau că este de origine maghrebiană. Se vedea de asemenea cum persoanele respective ciocneau pahare în cinstea celui de-Al Treilea Reich înainte de atac.

Ancheta privind siguranţa urbană se referă la ''fapte de violenţă, declaraţii rasiste, incitare la ură şi apologia terorismului'', a precizat o sursă a poliţiei.

În cursul unei conferinţe de presă pe 17 ianuarie, Verhassel (34 de ani) a condamnat cele două pseudo-reportaje ale televiziunii Al-Jazeera, realizate, în opinia sa, ''din montaje înşelătoare şi mincinoase''. El a negat de asemenea orice ''legătură juridică sau structurală între organizaţia Citadelle - care este o asociaţie - şi ''Génération identitaire''.

Instalată într-un local privat ce dă într-o curte, cafeneaua a fost deschisă în 2016 la iniţiativa membrilor ''Génération Identitaire'' şi susţine că are 1.200 de aderenţi. Această ''casă a identităţii'' se doreşte a fi şi o permanenţă juridică, sală de box sau cine-club.

Mai mulţi membri ai ''Génération Identitaire'' au fost plasaţi de asemenea în arest marţi la Lyon (est) în legătură cu patrulele lor anti-imigranţi organizate în Alpi în primăvara lui 2018. Gruparea a încercat să blocheze trecătoarea pentru a-şi exprima ostilitatea faţă de intrarea migranţilor clandestini dinspre Italia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...