Franţa: Senatul suspectează apropiaţi ai lui Macron de 'mărturie falsă' şi sesizează justiţia

Franţa: Senatul suspectează apropiaţi ai lui Macron de 'mărturie falsă' şi sesizează justiţia

Senatul francez a decis să sesizeze justiţia în cazul mai multor colaboratori ai preşedintelui Emmanuel Macron, inclusiv directorul de cabinet, suspectaţi de mărturii false sau de declaraţii trunchiate la audieri sub jurământ, au indicat joi senatori, citaţi de AFP.

Biroul Senatului a decis să transmită Parchetului declaraţiile lui Alexandre Benalla, un colaborator apropiat al preşedintelui şi care a fost demis vara trecută, ale prietenului său Vincent Crase şi ale lui Patrick Strzoda, director de cabinet al lui Macron, pentru suspiciune de mărturie falsă în faţa unei comisii de anchetă parlamentară, potrivit membrilor Biroului.

În cursul unui vot cu uşile închise, senatorii au decis să transmită declaraţiile altor colaboratori ai lui Macron, care conţineau ''incoerenţe'' şi ''contradicţii''. Printre ei figurează secretarul general de la Palatul Elysee Alexis Kohler şi Lionel Lavergne, şeful grupului de securitate al Preşedinţiei, potrivit surselor.

Această decizie a Biroului Senatului referitoare la persoane foarte apropiate lui Macron reprezintă un nou episod al confruntării dintre Elysee şi Camera superioară, dominată de opoziţie.

Potrivit unuia dintre membrii Biroului, Senatul va fi cel care va anunţa calea de urmat.

Senatul a audiat personalităţi în cadrul unei comisii de anchetă în dosarul ''Benalla'', un apropiat al preşedintelui francez. Benalla a fost demis după ce a interpelat în mod violent manifestanţi în cursul unor defilări pe 1 mai 2018.AGERPRES


populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

3 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut