Franţa şi Germania consideră "mai urgentă ca oricând" situaţia justiţiei din Polonia

Franţa şi Germania consideră "mai urgentă ca oricând" situaţia justiţiei din Polonia

Franţa şi Germania au declarat marţi că situaţia este "mai urgentă ca oricând " pentru sistemul de justiţie din Polonia, vizat de o serie de reforme controversate ale guvernului de la Varşovia, rămas inflexibil la solicitările venite din partea Bruxellesului, relatează AFP.

"Sperăm că Polonia va acţiona constructiv şi nu va lua măsuri ireversibile", au afirmat Parisul şi Berlinul, într-un comunicat comun citit în timpul unei reuniuni a miniştrilor europeni la Bruxelles.

"Am discutat deja situaţia statului de drept (în Polonia) de cinci ori în această incintă de la lansarea de către Comisia Europeană a procedurii de activare a articolului 7", au reamintit cele două state referitor la această procedură care ar putea conduce teoretic la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în cadrul UE.

"Însă dialogul nu a permis niciun progres substanţial", se arată în textul comun, citit de ministrul german al afacerilor europene Michael Roth, în numele său şi al omologului său francez, Nathalie Loiseau.

"Dimpotrivă, de la 3 iulie şi punerea în aplicare a noului regim de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, situaţia este mai urgentă ca oricând", au continuat ei.

Parisul şi Berlinul şi-au reafirmat marţi sprijinul pentru Comisia Europeană, care a lansat în decembrie împotriva Poloniei procedura de activare a articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, deseori descrisă drept "arma nucleară" instituţională împotriva unei ţări care pune în pericol valorile UE.

Declaraţia franco-germană a fost citită după o evaluare critică făcută de vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, asupra atitudinii Poloniei cu privire la numeroasele recomandări ale executivului european. Ea a fost susţinută de Portugalia, Danemarca şi Olanda, a declarat o sursă diplomatică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...