Franța: Stânga socialistă își alege candidatul la prezidențiale

Franța: Stânga socialistă își alege candidatul la prezidențiale

Tabăra socialiștilor francezi, slăbită și divizată, își alege - duminică - candidatul pentru alegerile prezidențiale între favoritul Benoît Hamon și fostul premier Manuel Valls, pe fondul unui scandal izbucnit în ultimele zile ce a fragilizat poziția candidatului dreptei Francois Fillon, comentează AFP.

Mai mult de 7.000 de birouri de vot s-au deschis la 08:00 GMT în Franța metropolitană și se vor închide la 18:00 GMT.

Manuel Valls (54 de ani), care pune accentul pe experiența sa la putere în contextul amenințării jihadiste în Franța, a încercat în această săptămână să recupereze decalajul față de adversarul său Benoît Hamon (49 de ani), dându-se drept un candidat mai "credibili" decât acesta. Hamon și-a focalizat campania pe un program de justiție socială, calificat drept "utopic" de către fostul premier.

Potrivit comentatorilor, aceste atacuri care adâncesc fractura între cele "două stângi" riscă să compromită imperativul mobilizării după primare, într-un context și așa dificil pentru Partidul Socialist, dispersat după cinci ani de guvernare.

De luni de zile, câștigătorul competiției în tabăra socialiștilor, oricare ar fi el, este dat ca descalificându-se în primul tur al alegerilor prezidențiale din 23 aprilie, cu mult în urma candidatei extremei drepte Marine Le Pen — încurajată de Brexit și victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane — și a candidatului dreptei conservatoare Francois Fillon.

Dar cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale, suspiciunile privind locul fictiv de muncă al soției lui Francois Fillon, Penelope, fac mai dificilă sarcina candidatului dreptei, care luptă pentru a-și păstra șansele în alegeri.

Astfel, în acest punct al campaniei sunt posibile răsturnări de situație și surprize, cei doi candidați socialiști vor cu orice preț să demonteze scenariul înfrângerii lor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana a fugit cu „morcovul italian”?

2 Momentul în care Putin va ordona invadarea Ucrainei / Indiciile oferite de experți militari

3 VIDEO Priviți ce postează Armata Rusiei!

4 Valentin Naumescu: Rusia a luat deja decizia privind Ucraina / Amănuntul uitat de mulți și invocat de profesor

5 VIDEO Ea este „găuritoarea” de prezervative din Sibiu