Franţa va restitui proprietarilor un tablou de Gustav Klimt confiscat de nazişti în 1938

Franţa va restitui proprietarilor un tablou de Gustav Klimt confiscat de nazişti în 1938

Franţa va restitui un tablou de Gustav Klimt unei familii de evrei de la care a fost confiscat de nazişti în 1938 în Austria, a anunţat luni ministrul Culturii din această ţară, Roselyne Bachelot, potrivit AFP.



Tabloul pictorului austriac, intitulat ''Tufe de trandafiri sub copaci'', va fi restituit familiei lui Nora Stiasny, victimă a Holocaustului, de la care a fost obţinut printr-o vânzare forţată în august 1938.

Tabloul este pentru moment inalienabil în virtutea legii întrucât aparţine colecţiilor naţionale. Dar ''guvernul va prezenta pe cât de repede posibil un proiect de lege'' pentru a permite această restituire, a precizat ministerul.

Este vorba despre ''singura pictură de Gustav Klimt aflată în proprietatea Franţei'', a subliniat ministrul cu prilejul unei conferinţe de presă la sediul ministerului.



După ce a fost achiziţionată în 1980, pictura a fost expusă la Muzeul Orsay. La vremea respectivă, nimic nu sugera că ar fi fost vorba despre o spoliere.

''Abia în ultimii ani adevărata provenienţă a tabloului a fost stabilită'', a adăugat Bachelot, ceea ce a determinat descendenţii să facă cererea de restituire la sfârşitul lui 2019.

'''Tufe de trandafiri sub copaci' este martorul acelor vieţi pe care o dorinţă criminală a căutat cu obstinaţie să le facă să dispară'', a mai spus Bachelot pe Twitter.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”