Freedom House: Democraţia în lume a suferit în vremea pandemiei; interese înrădăcinate în România împotriva combaterii corupţiei

Freedom House: Democraţia în lume a suferit în vremea pandemiei; interese înrădăcinate în România împotriva combaterii corupţiei

Democraţia mondială este ''sub asediu'' din cauza creşterii numărului liderilor autoritari, ceea ce a schimbat echilibrul internaţional în favoarea tiraniei, potrivit raportului anual al organizaţiei Freedom House, publicat miercuri, consemnează agenţia EFE.

''Anul trecut, forţe autoritare opresive şi adesea violente au înclinat încă o dată ordinea internaţională în favoarea lor, exploatând atât avantajele sistemelor nedemocratice cât şi slăbiciunile democraţiilor în criză'', notează ONG-ul în raportul său despre situaţia drepturilor politice şi a libertăţilor civile în lume.

Documentul semnalează în special influenţa ''malignă'' a Chinei, ''cea mai populată dictatură din lume'' şi care în anul 2020 ''şi-a intensificat campania globală de dezinformare şi cenzură pentru a contracara consecinţele muşamalizării focarului iniţial de coronavirus, care a obstrucţionat grav un răspuns global rapid în primele zile ale pandemiei''.

''Pe măsură ce COVID-19 s-a răspândit în timpul anului, guvernele din tot spectrul democratic au recurs în mod repetat la o supraveghere excesivă, restricţii discriminatorii asupra libertăţilor cum ar fi cele de mişcare şi de întrunire, precum şi la aplicarea arbitrară şi violentă a unor asemenea restricţii de către poliţie şi actori non-statali'', remarcă Freedom House.

Despre România această organizaţie notează în primul rând că ''alegerile concurenţiale au asigurat alternanţe periodice la putere''.

În România ''libertăţile civile sunt în general respectate, dar au fost supuse unei presiuni crescânde în timp ce interese politice înrădăcinate au acţionat împotriva eforturilor civice şi instituţionale de combatere a corupţiei sistemice'', scrie Freedom House.

Pe de altă parte, conform evaluării ONG-ului ''discriminarea împotriva minorităţilor şi a altor grupuri vulnerabile este o problemă veche, la fel şi controlul asupra principalelor mass-media de către oameni de afaceri cu interese politice''.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Scandalul ia amploare! Răsturnare de situație în dosarul banilor șterpeliți din fondul Direcţiei de Informaţii…

3 Jeguri ordinare! / Cîțu, o nouă numire cu cântec

4 Scuipați aici! / Căca-ne-am în ea de țară, care hrănește la sân toți șobolanii în timp ce bietul popor ia drumul…

5 VIDEO „Omor 7-8, ultimul mi-l trag eu în cap“ / Apoi au venit mascații peste el și l-au săltat