Frizele desprinse din templul Parthenon, înapoi în Grecia. Acord între British Museum și Atena

Frizele desprinse din templul Parthenon, înapoi în Grecia. Acord între British Museum și Atena

Frizele Parthenonului ar putea fi „în curând" trimise în Grecia în cadrul unui împrumut pe termen lung, pe cale să fie finalizat, între British Museum şi autorităţile de la Atena, arată The Telegraph și AFP, citate de Agerpres .

Disputa pentru operele de artă durează de la începutul secolului al XX-lea. FOTO Facebook

Între preşedintele muzeului londonez şi fostul ministru britanic de finanţe George Osborne este pe cale să încheie un acord cu Atena privind expedierea în Grecia a acestor comori antice, în cadrul unui "schimb cultural" ce ar permite evitarea unei legi din Marea Britanie care nu permite muzeul londonez să îşi dezmembreze colecţia, potrivit The Telegraph.

„Am declarat deja public că încercăm în mod activ să găsim un nou parteneriat privind Frizele Parthenonului cu prietenii noştri din Grecia, iar acum, când intrăm într-un nou an, discuţiile sunt în curs de desfăşurare", a explicat miercuri, pentru AFP, un purtător de cuvânt de la British Museum.

Disputa pentru operele de artă durează de la începutul secolului al XX-lea

Grecia solicită oficial, încă de la începutul secolului al XX-lea - fără succes - restituirea unei frize de 75 de metri desprinse din templul Parthenon, precum şi a uneia dintre celebrele cariatide provenind din Erechtheion, un mic templu din Antichitate aflat de asemenea pe Acropola din Atena, ambele piese fiind deţinute de British Museum.

Oficialii muzeului din Londra spun că sculpturile au fost „achiziţionate legal" în 1802 de diplomatul britanic Thomas Bruce, al şaptelea conte de Elgin, care le-a vândut apoi către British Museum.

De cealaltă parte, Grecia arată că operele de artă au făcut obiectul „unui furt" pe vremea când ţara se afla încă sub ocupaţie otomană.

Negocierile între British Museum şi Grecia se referăi, potrivit surselor citate de The Telegraph, la un acord de împrumut pentru ca frizele să ajungă rapid în Grecia. Chiar dacă acest lucru se va realiza, „gestul" nu ar pune capăt disputei

Potrivit presei elene, negocieri secrete ar avea loc de aproximativ un an între George Osbourne şi prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, pentru încheierea disputei.

Oficialii britanici au reamintit atunci că British Museum este supus unei legi din 1963 care îl împiedică să cedeze sau să vândă obiecte din colecţia sa, cu unele foarte mici excepţii.

„Cazul Elgin“, devalizarea Partenonului, umilirea Greciei

Amintim că, pe 27 mai 2005, justiţia britanică, printr-o decizie cu totul neaşteptată, a interzis celor de la British Museum să înapoieze opere de artă furate de nazişti , estimând că asta ar putea să constituie un precedent juridic care să motiveze obligaţia de a înapoia grecilor “colecţia Elgin”. Era vorba despre patru tablouri furate de nazişti în momentul invadării Cehoslovaciei, odată cu arestarea de către Gestapo a familiei dr. Arthur Feldman, dispărut în tipul războiului împreună cu soţia sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?