G7: Întâlnire ''productivă'' între miniştrii de externe american, britanic, german şi francez asupra programului nuclear iranian

G7: Întâlnire ''productivă'' între miniştrii de externe american, britanic, german şi francez asupra programului nuclear iranian

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut vineri o întâlnire "productivă" cu omologii săi britanic, german şi francez, în timpul căreia s-a discutat despre acordul asupra programului nuclear iranian, a anunţat sâmbătă un purtător de cuvânt al Departamentului de Sat american, informează Reuters.

Negocierile dintre Iran şi marile puteri în vederea relansării acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian au fost reluate joi la Viena.

"Secretarul de stat Blinken a avut o întâlnire productivă cu omologii săi din Germania, Franţa şi Regatul Unit, în Liverpool, ieri (vineri). Ei au discutat despre negocierile asupra JCPOA (Planul comun de acţiune cuprinzător, prescurtarea în engleză a acordului din 2015) şi asupra mijloacelor de a înregistra progrese", a spus purtătorul de cuvânt.

Întâlnirea a avut loc în Liverpool, în nordul Angliei, în ajunul reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor G7, care este de aşteptat să se încheie cu un apel comun adresat Iranului ca să-şi tempereze programul nuclear şi să profite de oportunitatea negocierilor de la Viena.

Puterile occidentale reiterează că timpul presează pentru relansarea JCPOA, din care fostul preşedinte american Donald Trump a retras SUA în 2018, reintroducând sancţiunile împotriva Iranului. Ca reacţie, Teheranul şi-a reluat de atunci activităţile de îmbogăţire a uraniului, renunţând treptat să respecte angajamentele asumate în cadrul acestui pact.

Ţările occidentale se tem că acest program ar putea fi folosit de Iran pentru a dezvolta arme nuclear, ceea ce Teheranul neagă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!