Gafele săptămânii la nivel înalt. Dragnea și Dăncilă, noii comici ai micului ecran. Cu efecte toxice pentru România

Gafele săptămânii la nivel înalt. Dragnea și Dăncilă, noii comici ai micului ecran. Cu efecte toxice pentru România

Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis și Liviu Dragnea au reușit, într-o atmosferă politică încordată, să comită erori de exprimare sau, printr-o prestație publică slabă, să mute atenția de pe fondul problemei pe formă. Contează în primul rând ce spunem, dar și cum o spunem, dovadă că aceste greșeli au stârnit indignare sau hohote de râs, după caz, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

În plin conflict cu Guvernul Dăncilă pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, Klaus Iohannis a taxat vizita liderului PSD în Israel alături de premierul Dăncilă: ”Nu ştiu care sunt dedesubturile acestei abordări, cine ştie ce înţelegeri secrete face dl Dragnea acolo cu evrei. Sper ca după revenire să aibă bunul-simţ să explice ce au făcut acolo”.

Declarația le-a permis adversarilor săi să iasă din defensivă și să treacă din nou la atac, șeful statului fiind acuzat că utilizează retorica antisemită. N-a mai contat că președintele Iohannis și-a cerut imediat scuze, toata dezbaterea publică s-a mutat pentru o vreme pe această formulare nefericită.

Deliciul presei l-a făcut însă premierul Dăncilă. Încă din timpul vizitei în Israel s-a remarcat printr-o prestație presărată cu reacții și gesturi stângace. Premierul Netanyahu o întâmpină afirmând, într-o engleză impecabilă: Pleasure to see you iar Dăncila răspunde: He, he, he. 

Nici în română nu s-a descurcat foarte bine la revenirea în țară, unde a comis gafe una dupa alta într-o intervenție televizată. Premierul Dăncilă l-a criticat, vineri seară, pe Klaus Iohannis la România TV afirmând că “Nu suntem la şcoală ca să vină domnul profesor şi să ia elevii de urechi. Dacă a făcut-o o dată, asta nu înseamnă că trebuie să se repete”.

A venit prompt reacția unei asociații de elevi din Constanța, care i-au reproșat premierului Dăncilă că ”promovează public atitudini care ne aduc aminte de vremurile de mult apuse” și i-au cerut să-și ceară scuze, cu precizarea că “atât timp cât persoanele de la conducerea țării fac afirmații de genul acesta, considerându-le normalități, nu ne putem aștepta la o schimbare a paradigmei în educație”.

A doua gafă comisă tot în timpul intervenției de la România TV i-a atras ironii din partea actriței Oana Pellea. Premierul Dăncilă a declarat: “După cum ştiţi, am fost plecată în Israel. Când m-am întors din Israel, am văzut declaraţiile domnului preşedinte, am văzut modul în care domnul preşedinte dădea impresia că mă cheamă ca la şcoală, ca pe un elev care nu şi-a făcut lecţia şi trebuie certat. Sunt prim-ministrul României şi nu pot accepta acest lucru”.

”Nici eu”, i-a răspuns actrița într-o postare pe Facebook care s-a viralizat rapid.“Viorica are dreptate: <Sunt prim-ministrul României și nu pot accepta acest lucru>. Adica nu poate accepta ca este prim-ministru. Nici eu” , a scris actrița.

O figură cu totul specială a făcut și Liviu Dragnea în timpul întâlnirii cu premierul Netanyahu. Nu limba română l-a pus într-o situație ridicolă pe liderul PSD, ci o simplă replică rostită în engleză.

Premierul Netanyahu i-a mulțumit liderului PSD pentru tot ce face pentru a întări ”prietenia noastră” iar Liviu Dragnea i-a răspuns: I thank you the same.

Potrivit unor explicații de pe enghlishforums, “Thank you the same” is not English. The idiom is “Thank you all the same” or “Thank you just the same.” It means “I thank you even though you didn’t give me anything.” The idea is he is thanking you the same as he would if you had given him something.

În mod evident, mult mai grav decât toate aceste momente ridicole este fondul problemei: prin mutarea ambasadei la Ierusalim, România riscă să fie prima țară care pune în pericol solidaritatea UE pe o temă delicată. Că lucrurile stau așa ne-o arată poziția șefei diplomației UE, Federica Mogherini.

Niciun stat membru al Uniunii Europene nu-şi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, l-ar fi asigurat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, pe ambasadorul palestinian pe lângă UE.

Pe lângă gravitatea problemei pe fond, am văzut în acțiune doi lideri provinciali, gafând din cauza pregătirii lor precare. Par gafe minore, până la urmă toți greșim dar nu e așa. La acest nivel sunt inacceptabile astfel de replici stupide și ele spun ceva despre calitatea politicienilor români.

Publicul intern râde pe bună dreptate, se amuză de stângăciile celor doi, însă prestigiul și imaginea României în lume coboară încă o treaptă după astfel de episoade, mai scrie D.Tăpălagă pe  G4Media.ro .






Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...