Galaţi: Un fotbalist de la Viitorul Hârlău din judeţul Iaşi a recuperat Sfânta Cruce din apele Dunării

Galaţi: Un fotbalist de la Viitorul Hârlău din judeţul Iaşi a recuperat Sfânta Cruce din apele Dunării

Un fotbalist de la echipa Viitorul Hârlău din judeţul Iaşi a recuperat, duminică, Sfânta Cruce din apele reci ale Dunării, în urma ritualului săvârşit de arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, în faţa a peste 2.000 de gălăţeni.

După slujba de sfinţire a apelor, arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, a aruncat crucea de Bobotează în apele Dunării, moment în care militarii prezenţi la eveniment au tras în aer trei salve de armă. După crucea de Bobotează s-au aruncat în apele Dunării 16 bărbaţi, iar cel care a recuperat preţiosul odor a fost Ioan Pârlog, un tânăr de 26 de ani, din Huşi.

Bărbatul a spus că a venit la Galaţi pentru a petrece Anul Nou şi a rămas şi pentru Bobotează. Ioan Pârlog este fotbalist la echipa Viitorul Hârlău şi speră să aibă noroc în acest an şi să promoveze cu echipa din liga a IV-a în care se află acum.

"Dedic această cruce mamei mele şi sper ca această cruce să-mi poarte noroc, să fiu sănătos tot anul. Sunt foarte fericit că am scos crucea din apă, mai ales că mâine e ziua mea, e ca un cadou de ziua mea", a spus tânărul.

Aproximativ 2.000 de persoane au asistat, duminică, la slujba de Bobotează, oficiată pe Faleza Superioară a Dunării din Galaţi, în timp ce s-au înregistrat mai multe averse de ninsoare. La poalele bisericii fortificate Precista a avut loc tradiţionala slujbă de Bobotează oficiată de arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian, care a sfinţit 15.000 de litri de apă, în 13 căzi din lemn, după tradiţie, decorate cu cetină şi tricolor.

La altarul amenajat în aer liber au fost amplasate, de-a dreapta şi de-a stânga, două cruci din gheaţă, în amintirea proverbialului ger al Bobotezei, când frigul forma sloiuri pe Dunăre, din care se cioplea crucea de Bobotează.

"Dincolo de arhaicul acestui eveniment, să rămânem cu esenţialul acestei sărbători de astăzi, o sărbătoare care încheie sărbătoarea Naşterii Domnului, o sărbătoare care prevesteşte sărbătoarea Sf. Ioan. Cu acest prilej ne gândim şi la cei care poartă numele Sfântului Ioan şi ne gândim la toţi cei care îşi regândesc viaţa lor în taina sfântului botez rugându-l pe Dumnezeu să ne dea sfinţire, binecuvântare, curăţenie şi sănătate", le-a spus credincioşilor arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian. AGERPRES/(A-autor: Dan Paic, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu