Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Galileo, sistemul GPS european, afectat de o pană în urma unui ''incident tehnic''

Galileo, sistemul european de navigaţie prin satelit, care concurează cu sistemul american GPS, se confruntă începând de vineri cu o ''întrerupere temporară a serviciilor'', asociată unui ''incident tehnic'', a declarat agenţia Uniunii Europene responsabilă de funcţionarea acesteia, citată de AFP.

Galileo ''este în prezent afectat de un incident tehnic asociat infrastructurii sale de la sol'', care a provocat ''o întrerupere temporară a serviciilor iniţiale de navigare şi sincronizare'', potrivit unui comunicat emis de Agenţia Sistemului Global de Navigaţie prin Satelit (GSA).

Sistemul, operaţional de la sfârşitul anului 2016, se află încă în faza pilot, serviciile sale fiind descrise drept "iniţiale". Acest lucru semnifică faptul că semnalele nu sunt disponibile în permanenţă şi trebuie utilizate complementar cu alte sisteme, precum GPS american.

Mulţumită celor 22 de sateliţi de pe orbită, aceste semnale permit furnizarea de informaţii referitoare la poziţionarea şi măsurarea timpului pentru telefoanele mobile private sau vehiculele conectate ori trenuri şi avioane.

Serviciul de căutare şi intervenţie furnizat de Galileo, utilizat pentru a salva oameni aflaţi în pericol, este ''neafectat'' de această pană şi ''continuă să fie operaţional'', a precizat agenţia europeană.

Specialiştii "lucrează pentru restabilirea situaţiei cât mai curând posibil" pentru alte servicii, a precizat insituţia.

Sistemul Galileo, cu o "constelaţie completă" de sateliţi şi o disponibilitate garantată în lumea întreagă, urmează să devină pe deplin operaţional în 2020.

UE doreşte să facă posibilă o alternativă credibilă la sistemul GPS american şi la cel rusesc. În acest sens, a fost evidenţiată acurateţea mai ridicată a sistemului european şi faptul că Galileo, spre deosebire de concurenţii săi, se află sub control civil şi nu militar, notează AFP.

Galileo este finanţat de Uniunea Europeană, proprietarul acestui sistem de navigaţie prin satelit ce a fost conceput pentru a oferi un grad de precizie mai ridicat în comparaţie cu sistemul american GPS.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mutul tace și le face! Da, ambasadoarea României, reprezentanta Guvernului Dăncilă, a votat MUIE PSD!

2 BREAKING Comisia juridică din PE îi cere Rovanei Plumb explicații suplimentare despre declarațiile de avere și…

3 RoMAFIA / Leana, liberă și multimilionară în euro, sfidează cu o ținută de zi de 10.000 de euro

4 DEMENȚĂ la Antena 3! Kovesi, atacată cu titluri de o jegoșenie fără precedent! Când s-a dat rezultatul ziceai …

5 ULUITOR! Fostul șef al Transelectrica a dispărut! Coșea, dezvăluiri incredibile din ședință! „M-a sunat dna An…

recomandări

Te ia DNA: Camelia Gavrila

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Așa arată un cotlet de porc cu sos de pătrunjel și capere