Galileo, sistemul GPS european, din nou funcţional după o pană de şase zile

Galileo, sistemul GPS european, din nou funcţional după o pană de şase zile

Galileo, sistemul european de navigaţie prin satelit, afectat de o pană începând de vineri, este din nou operaţional, a anunţat joi agenţia Uniunii Europene responsabilă de funcţionarea programului, care a evocat totuşi o ''potenţială instabilitate'' a acestuia, relatează AFP.

"Serviciile iniţiale ale programului Galileo au fost restabilite. Utilizatorii comerciali pot observa deja semne de reluare a serviciilor de poziţionare şi de sincronizare a (sistemului) Galileo", a declarat pentru AFP un membru al echipei.

Sistemul, operaţional începând de la sfârşitul anului 2016 şi aflat deocamdată în faza pilot, s-a confruntat începând de vineri cu un ''incident tehnic asociat infrastructurii sale de la sol'', care a provocat ''o întrerupere temporară a serviciilor iniţiale de navigare şi sincronizare'', după cum a informat un comunicat emis de Agenţia Sistemului Global de Navigaţie prin Satelit (GSA).

Sistemul Galileo, cu o "constelaţie completă" de sateliţi şi o disponibilitate garantată în lumea întreagă, urmează să devină pe deplin operaţional în 2020.

UE doreşte să facă posibilă o alternativă credibilă la sistemul GPS american şi la cel rusesc. În acest sens, a fost evidenţiată acurateţea mai ridicată a sistemului european şi faptul că Galileo, spre deosebire de concurenţii săi, se află sub control civil şi nu militar, a notat AFP.

Galileo este finanţat de Uniunea Europeană, proprietarul acestui sistem de navigaţie prin satelit ce a fost conceput pentru a oferi un grad de precizie mai ridicat în comparaţie cu sistemul american GPS.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…