Generalii ruși aflați în legături cu Wagner lipsesc în continuare. FSB i-a înapoiat lui Prigojin armele

Generalii ruși aflați în legături cu Wagner lipsesc în continuare. FSB i-a înapoiat lui Prigojin armele

Serghei Surovikin, șeful Forțelor Aerospațiale Ruse și comandantul adjunct al forțelor armate ruse din Ucraina lipsește în continuare și mai este notabilă și absența viceministrului apărării, care a fost filmat vorbind cu șeful Wagner în ziua insurgenței armate. Prigojin a primit înapoi armele de la FSB.

Viceministrul apărării a stat de vorbă cu Prigojin în ziua insurgenței FOTO PROFIMEDIA

Serghei Surovikin, șeful Forțelor Aerospațiale Ruse și comandantul adjunct al forțelor armate ruse din Ucraina, nu a mai fost văzut în public de la revolta Grupului Wagner în perioada 23-24 iunie 2023, se arată în ultimul raport al Ministerului Britanic al Apărării.

Totodată, absența ministrul adjunct al apărării – cel care a fost filmat discutând cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin în timpul insurgenței armate - Iunus-bek Evkurov de la o apariție televizată a conducerii militare la 3 iulie, este notabilă.

Relatările privind faptul că Surovikin s-ar afla în arest nu pot fi confirmate, dar e posibil ca autoritățile să aibă suspiciuni din cauza legăturilor sale îndelungate cu Wagner, din perioada în care generalul lua parte la operațiunile militare ale Rusiei în Siria, în 2017.

La rândul său, Evkurov a fost filmat în timp ce vorbea cu proprietarul Wagner în timpul răzmeriței, când grupul paramilitar a ocupat orașul Rostov pe Don fără a întâmpina rezistență.

Pe de altă parte, Surovikin deși este cunoscut în Vest prin prisma reputației de brutalitate, se numără printre cei mai respectați ofițeri din armata rusă: în acest sens, orice fel de sancțiune oficială împotriva lui e susceptibilă să creeze dezbinare, notează analiștii Ministerului britanic al Apărării.

„Suspiciunea potențială care a căzut asupra ofițerilor de rang înalt evidențiază modul în care insurecția eșuată a lui Prigojin a adâncit fracturile existente în cadrul comunității de securitate națională a Rusiei”, este concluzia celui mai recent raport privind evoluția pe cîmpul de luptă, publicat miercuri.

Presa rusă: FSB i-a înapoiat armele lui Prigojin

Șeful mercenarilor ruși, care a scăpat nevătămat după ce a organizat o revoltă armată împotriva conducerii militare a acestei țări, s-a întors marți la Sankt Petersburg pentru a-și recupera armele confiscate de serviciile de securitate, a relatat Daily Beast.

Fondatorul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a fost văzut marți sosind la un birou FSB din Sankt Petersburg împreună cu echipa sa de securitate, a relatat agenția locală de presă Fontanka. Acesta ar fi fost chemat să ridice mai multe arme confiscate de serviciile de securitate în urma tentativei sale de insurecție de luna trecută, și anume două puști Saiga, o pușcă Mannlicher și alte câteva arme de foc, potrivit Fontanka.

Lotul ar fi inclus și un pistol Glock dăruit șefului mercenarilor ruși de nimeni altul decât ministrul Apărării, Serghei Șoigu, pe care Prigojin ar fi sperat să îl captureze în timpul revoltei sale armate și a marșului său asupra Rostovului, potrivit dezvăluirilor WSJ.

De asemenea, lui Prigojin i s-ar fi restituit 10 miliarde de ruble (peste 100 de milioane de dolari) pe care forțele de ordine le descoperiseră în timpul unui raid asupra unuia dintre vehiculele sale.

Vestea vine după ce Prigojin a lansat un nou mesaj audio la începutul acestei săptămâni, promițând noi „victorii pe linia frontului”, chiar dacă Kremlinul insistă că el și luptătorii săi au fost exilați în Belarus.

„Avem nevoie de sprijinul vostru astăzi mai mult ca niciodată. Vă mulțumim pentru asta. Vreau să înțelegeți că 'marșul nostru pentru justiție' a avut ca scop lupta împotriva trădătorilor și mobilizarea societății noastre. Cred că am reușit foarte multe în acest sens”, a declarat Prigojin în mesajul transmis de canalul de telegram GreyZone, afiliat lui Wagner.

Șeful Wagner a reușit să scape de acuzațiile penale pentru revolta din 24 iunie, în ciuda faptului că mai mulți piloți ruși au fost uciși în urma doborârii elicopterelor armatei ruse de către forțele mercenare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat