Genocidul rwandez: Procurorul internaţional Serge Brammertz salută arestarea lui Felicien Kabuga

Genocidul rwandez: Procurorul internaţional Serge Brammertz salută arestarea lui Felicien Kabuga

Arestarea în apropiere de Paris a lui Félicien Kabuga, considerat ''finanţatorul'' genocidului rwandez din 1994 soldat cu 800.000 de morţi, aminteşte faptul că toţi cei suspectaţi de participare la acel genocid vor trebui să dea socoteală în faţa justiţiei, a declarat sâmbătă procurorul internaţional Serge Brammertz, transmit AFP şi EFE.

Această arestare ''le aduce aminte celor care sunt responsabili de genocid că pot da socoteală chiar şi la 26 de ani după crimele lor'', a declarat Serge Brammertz, principalul procuror al Mecanismului Tribunalelor Penale Internaţionale (MTPI).

Arestarea lui Kabuga pune de asemenea ''în lumină forţa hotărârii noastre'', a adăugat procurorul ONU. El le-a mulţumit autorităţilor judiciare franceze fără a căror cooperare ''excepţională'' arestarea nu ar fi fost posibilă.

Potrivit Ministerului Justiţiei francez, arestarea a fost operată de către jandarmi în jurul orei locale 07:30 (05:30 GMT). Bogat om de afaceri de etnie hutu, Kabuga (84 de ani) era urmărit de 25 de ani de justiţia internaţională. SUA puseseră pe capul său o recompensă de 5 milioane de dolari.

El locuia la Asnieres-sur-Seine, în regiunea pariziană, sub o identitate falsă, şi este acuzat în special de crearea miliţiilor Interahamwe, principala aripă armată a genocidului rwandez.

Arestarea lui Kabuga deschide calea aducerii sale în faţa Curţii de Apel din Paris şi ulterior a Tribunalului internaţional de la Haga.

Genocidul din Rwanda, fostă colonie belgiană, a debutat la 7 aprilie 1994, când reprezentanţi radicali ai hutu, etnia majoritară din Rwanda, au început să ucidă membri ai minorităţii tutsi, dar şi etnici hutu moderaţi. Masacrul, soldat cu aproximativ 800.000 de morţi potrivit ONU, s-a încheiat după 100 de zile, atunci când Frontul Patriotic Rwandez, fondat de etnici tutsi în afara graniţelor, a invadat ţara venind din Uganda şi avându-l drept lider pe Paul Kagame, actualul preşedinte al Rwandei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Banii din șpăgile lui Ponta sunt în Turcia / Dezvăluiri care-i vor înfiora chiar și pe procurori!

2 Vai, a luat pisi COVID și-i pute la minister! „Avem un pişat de spirt pe etaj“

3 De citit! / Cele patru dorințe care stau la baza comportamentului uman / Memorabilul discurs al lui Bertrand Russe…

4 Fiul sultanului din Brunei, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a murit la 38 de ani

5 Donald Trump ar fi folosit din nou o dublură în locul soției sale. Cum arată Melania în ultimele imagini deven…