Germania: A fost arestat un al patrulea suspect în cazul furtului unor bijuterii de la "Muzeul Comorilor" din Dresda

Germania: A fost arestat un al patrulea suspect în cazul furtului unor bijuterii de la "Muzeul Comorilor" din Dresda

Un al patrulea suspect a fost arestat în Germania pentru presupusa implicare într-un spectaculos jaf comis anul trecut la un muzeu din Dresda, în care au fost furate bijuterii de o valoare considerabilă, a informat marţi poliţia, relatează AFP.

Este vorba despre unul dintre fraţii gemeni în vârstă de 21 de ani căutaţi în mod activ de poliţie după ce au reuşit să scape în timpul unor percheziţii efectuate la jumătatea lunii noiembrie la Berlin, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei din Dresda.

Arestat luni seara la Berlin, tânărul este suspectat că a participat la jaful comis în noiembrie 2019 în Muzeul Grünes Gewölbe, supranumit "Muzeul comorilor", din Dresda, un oraş baroc din estul ţării.

Infractorii au furat circa o duzină de obiecte preţioase încrustate cu pietre preţioase şi diamante, dintre care unul de 49 de carate.

Potrivit Deutsche Welle, la 25 noiembrie 2019, în jurul orei 04:00, spărgătorii au declanşat un incendiu lângă muzeul Grünes Gewölbe distrugând instalaţia de alimentare cu energie electrică a clădirii şi dezactivând unele dintre sistemele de alarmă. Ei a tăiat apoi barele de fier şi au pătruns în muzeu. Hoţii au furat seturile de obiecte preţioase din secolul al XVIII-lea în doar câteva minute. Camerele de securitate i-au surprins în acţiune. Prada ar valora aproximativ 1 miliard de euro, conform Deutsche Welle.

Conducerea unităţii a deplâns furtul de obiectelor preţioase de o valoare istorică şi culturală "inestimabilă".

Fratele geamăn, pentru care a fost emis un mandat internaţional de arestare, este căutat în continuare.

Toţi suspecţii arestaţi până în prezent aparţin unuia dintre cele mai cunoscute clanuri mafiote din capitală, aflaţi în spatele unui alt jaf dintr-un muzeu, cel al unei imense monede de aur din Berlin, în 2017.

După un an de investigaţii, poliţia a arestat la 17 noiembrie la Berlin trei bărbaţi, doi în vârstă de 23 de ani şi un altul de 26 de ani, bănuiţi că ar fi participat la jaful din Dresda.

Plasaţi în detenţie, ei sunt suspectaţi de "furturi în formă agravată în bandă organizată şi incendiere" în cazul a doi dintre ei, notează AFP.

Obiectele preţioase furate din Dresda sunt în continuare de negăsit.

"Clanul Remmo", după cum este numită această familie kurdă de origine libaneză se află în vizorul justiţiei, în special după ce unii dintre membrii săi au fost condamnaţi pentru furtul unei monede uriaşe de aur, de 100 de kilograme, cu o valoare de aproape 4 milioane de euro, de la Muzeul Bode din Berlin.

Moneda nu a fost găsită niciodată, experţii considerând că ar fi putut fi topită şi aurul vândut sau expediat în străinătate.

Mai multe grupuri familiale "guvernează" în lumea interlopă a Berlinului şi funcţionează ca organizaţiile criminale, fiind influente şi bogate, potrivit experţilor.

În ziua de 25 noiembrie a anului trecut, înaintea zorilor, două persoane au intrat fraudulos printr-o fereastră cu gratii în opulentul Grünes Gewölbe din Dresda, au spart o vitrină cu ajutorul unui topor şi au plecat cu diamante şi alte bijuterii. Acţiunea a durat doar câteva minute.

Având în vedere notorietatea lor, bijuteriile sunt dificil de valorificat pe piaţă, iar responsabilii muzeului nu au exclus posibilitatea ca hoţii să le fi dezmembrat pentru a le da o formă diferită.

Începând din 1723, August al II-lea cel Puternic, fost rege al Poloniei şi prinţ-ales al Saxoniei în secolul al XVIII-lea, a depozitat în acest muzeu, construit în secolul al XVI-lea, colecţia personală de bijuterii şi opere de artă renascentiste şi baroce.

Muzeul este celebru pentru colecţia de bijuterii, una dintre cele mai importante din Europa, compusă din obiecte din metale preţioase, porţelanuri, sculpturi în fildeş, chihlimbar sau bronz, ori bătute cu nestemate.

După renovarea muzeului în 2004, colecţiile de obiecte vechi au fost depozitate la parter, unde a fost comis furtul. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

5 Banii City Insurance s-au dus în buzunarele cumnatului lui Adrian Năstase?