Germania: Bundestagul îl va alege miercuri, 8 decembrie, în postul de cancelar, pe social-democratul Olaf Scholz

Germania: Bundestagul îl va alege miercuri, 8 decembrie, în postul de cancelar, pe social-democratul Olaf Scholz

Bundestagul va proceda miercuri, 8 decembrie, la alegerea în postul de cancelar a social-democratului Olaf Scholz, procedură prin care se va pune capăt definitiv celor 16 ani de putere ale conservatoarei Angela Merkel, a anunţat joi Camera inferioară a legislativului german, transmite AFP.

Olaf Scholz, în vârstă de 63 de ani, are nevoie de voturile unei majorităţi a celor 736 de deputaţi din Bundestag, pentru a putea prelua frâiele executivului de la Merkel, în aceeaşi zi.

După alegerea de către deputaţi, cancelarul - al treilea om din stat, după preşedintele republicii federale şi preşedintele Bundestagului - va fi primit de şeful statului, care îi va remite, lui şi miniştrilor săi, "actul de numire", marcând începutul oficial al mandatului său de patru ani în fruntea executivului.

Noul cancelar va reveni apoi în Bundestag pentru a depune jurământul, după care se va deplasa la cancelarie pentru transferul de puteri.

Scholz - devenit şi liderul unei coaliţii inedite de trei partide, social-democraţi, Verzi şi liberali - va efectua prima sa deplasare la Paris, la fel ca predecesorii săi.

În plus, Scholz îşi începe mandatul într-o inedită criză sanitară şi încă înainte să-şi preia noua funcţie pare pregătit deja să decidă noi măsuri împotriva noului puseu pandemic.

Scholz participă şi joi la o reuniune cu Merkel şi liderii din 16 regiuni pentru a decide noi restricţii, în special pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid-19.

Scholz este în favoarea introducerii obligativităţii vaccinării, care ar putea fi decisă înainte de sfârşitul acestui an, urmând să intre în vigoare în februarie sau martie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”