Germania: Gabriel anunță că se va deplasa la Washington pentru a duce un 'mesaj de prietenie și încredere'

Germania: Gabriel anunță că se va deplasa la Washington pentru a duce un 'mesaj de prietenie și încredere'

Vicecancelarul german și ministru al afacerilor externe, Sigmar Gabriel, se deplasează joi la Washington, unde va avea o întrevedere cu noul secretar de stat Rex Tillerson, la doar o zi după confirmarea acestuia de către Senatul american, informează DPA, Spiegel online și Reuters.

Gabriel va fi primul membru al guvernului federal german care se va deplasa în capitala SUA după instalarea administrației președintelui Donald Trump.

'Îmi doresc un schimb de opinii direct și personal și să duc un mesaj de prietenie și încredere la Washington', a subliniat Gabriel, într-un comunicat difuzat miercuri seară.

'Dorim să le clarificăm partenerilor noștri americani punctele noastre de vedere, interesele și valorile noastre, și să căutăm un dialog bun, deschis și amical', a mai declarat ministrul german.

'Prietenia dintre cele două țări înseamnă mult mai mult decât o cooperare benefică între guverne, însă fără relații bune și de încredere între aceste guverne, nu va funcționa bine', a menționat Gabriel.

'Lumea nu ne va aștepta. Avem subiecte urgente pe agenda internațională, cu privire la care Germania și America, la fel ca Europa și America, ar trebui să se coordoneze îndeaproape', a explicat Gabriel.

'Și avem întrebări pentru noua administrație a SUA, despre cursul politicii sale externe, relațiile sale cu alianța (NATO) și ordinea mondială', a adăugat responsabilul german.

Nu este clar deocamdată dacă Sigmar Gabriel, care a preluat vineri postul de ministru de externe, pe lângă cel de vicecancelar, se va întâlni și cu vicepreședintele american Mike Pence. O întrevedere cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump, nu este programată. Vineri, vicecancelarul german se va afla la sediul ONU din New York.

Vizita sa în SUA este cea de-a doua de la preluarea șefia diplomației germane, după cea efectuată la Paris. Din cauza unor probleme de sănătate, el și-a anulat vizita prevăzută pentru marți la Bruxelles, iar miercuri nu a luat parte la ședința de guvern.

Donald Trump a criticat politica 'porților deschise' față de refugiați promovată de cancelarul Angela Merkel, care, la rândul său, a condamnat ordinul executiv antiimigrație semnat de președintele american.

Germania și-a arătat îngrijorarea cu privire la atitudinea lui Donald Trump față de NATO, pe care acesta a numit-o o organizație 'învechită', precum și în legătură cu politicile economice protecționiste anunțate de președintele american.

După discursul inaugural al lui Trump, Gabriel i-a reproșat 'tonul extrem de naționalist'.

Berlinul speră că Rex Tillerson și noul ministru al apărării, James Mattis, vor avea o influență de moderare a pozițiilor lui Trump.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...