Germania: Nu există nicio legătură între tânărul atacator afgan și grupări teroriste (autorități)

Germania: Nu există nicio legătură între tânărul atacator afgan și grupări teroriste (autorități)

Nu există dovezi care să sugereze că atacatorul afgan care a rănit cu un topor și un cuțit cinci persoane într-un tren în sudul Germaniei ar avea legături cu vreo rețea islamistă teroristă, a declarat marți ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, care a precizat că ancheta este încă în desfășurare, relatează DPA și Reuters.

Oficialul a mai spus că textul în limba paștu găsit în tren printre lucrurile atacatorului indică faptul că este vorba de o persoană care s-a radicalizat pe cont propriu. Textul în limba paștu făcea referire la islam și la 'nevoia de a rezista', dar — spune Herrmann — cuvintele sunt interpretabile. Totodată, printre lucrurile atacatorului s-a găsit și o scrisoare de adio adresată tatălui său.

Herrmann a mai spus pe de altă parte că atacul din tren nu este un motiv de suspiciuni generalizate la adresa refugiaților. El a adăugat că germanii nu pot înceta să mai meargă cu trenul și nu vor permite atacatorilor să le distrugă viețile.

El a mai precizat că cel puțin una dintre victimele din Hong Kong ale atacului de luni seară se află în stare critică.

Potrivit lui Herrmann, nu există indicii că atacatorul ar fi avut ca țintă turiști chinezi.

Ministrul federal de Interne, Heiko Maas, a spus la rândul său că tânărul atacator este un 'lup singuratic'. El a condamnat atacul, însă a subliniat că astfel de incidente sunt dificil de oprit.

"Este dificil să descurajezi 'lupii singuratici', care nu își coordonează acțiunile cu terțe părți", a spus Heiko Maas la postul de televiziune N24.

Poliția germană l-a împușcat luni seară pe tânărul afgan după ce acesta a atacat cu un cuțit și un topor pasagerii unui tren. Poliția a precizat că încă investighează dacă atacatorul a fost motivat de islamismul radical. Potrivit primelor date ale anchetei, mai mulți martori au declarat că afganul a strigat 'Allahu Akbar' ('Allah este mare'), iar în camera individului a fost găsit un steag al grupării jihadiste Stat Islamic, confecționat artizanal.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat marți atacul, o premieră în Germania , țară scutită până acum de atentate islamiste de mare amploare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...