Germania: Pedepse grele cu închisoarea pentru membrii unei celule islamiste

Germania: Pedepse grele cu închisoarea pentru membrii unei celule islamiste

Patru membri ai unei celule islamiste au fost condamnați luni în Germania la pedepse între 9 ani de închisoare și detenție pe viață pentru un atac eșuat în gara din Bonn (vest) și pentru mai multe tentative de asasinat, relatează AFP și DPA.

Instanța din Düsseldorf l-a condamnat pe principalul acuzat, Marco Gaebel, un german în vârstă de 26 de ani, la închisoare pe viață, fără posibilitatea de a solicita eliberarea condiționată după cincisprezece ani.

El a fost găsit singurul responsabil pentru o tentativă de atentat cu bombă în gara centrală din Bonn la sfârșitul anului 2012, în timp ce alți trei membri ai celulei sale au fost condamnați pentru un proiect de atentat separat care viza asasinarea unor lideri de extremă-dreapta.

Pe data de 10 decembrie 2012, o geantă de sport care conținea o bombă artizanală a fost descoperită pe un peron al gării din Bonn. Bomba nu a explodat, dintr-un motiv necunoscut, și parchetul federal german a afirmat, la sfârșitul anchetei, că, dacă s-ar fi produs, 'explozia ar fi provocat moartea persoanelor de pe peron'.

Ceilalți trei acuzați — un albanez de 43 de ani, un turc de 25 de ani și un german de 24 de ani — au primit pedepse cu închisoarea de 12 ani, 9 ani și respectiv șase luni pentru achiziționarea unor arme de foc în cadrul unui complot de asasinat în care erau vizați lideri ai partidului de extremă-dreapta PRO-NRW.

Această mică formațiune politică, activă numai în landul Renania de Nord-Westfalia (vest), unde trăiau cei patru acuzați, a folosit caricaturi ale profetului Mahomed în campania sa pentru alegerile regionale din mai 2012, în urma cărora a obținut 1,4% din voturi.

Liderii partidului au fost spionați în locuințele lor de acuzați. Poliția i-a arestat pe membrii celulei islamiste radicale cu o zi înainte de asasinatul care urma să aibă loc pe 13 martie 2012.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

4 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…

5 Mulțumită, Firea anunță că 3,3 milioane lei dați de UE pentru batrânii din cămine sunt gestionați de Iftene, u…