Germania: Polemică după ce postul ARD a invitat la principalul talk-show o femeie purtând vălul islamic integral

Canalul de televiziune public german ARD a devenit luni ținta criticilor după ce a invitat la principalul talk-show pe teme politice o femeie purtând vălul islamic integral și care susținea că tinerii care pleacă pentru a lua parte la jihad dau dovadă de 'curaj civic', transmite AFP.

Această emisiune, difuzată duminică seară, s-a concentrat pe problema radicalizării tinerilor. Unul din cei cinci invitați a fost Nora Illi, reprezentantă a unui grup numit 'Comitetul central islamic din Elveția'.

Femeia, care s-a declarat 'fascinată de diversitatea islamului', a afirmat în timpul emisiunii că tinerii care pleacă să lupte în jihad în Siria ar trebui să fie lăudați pentru 'curajul lor civic'.

''De exemplu, o tânără femeie care se simte exclusă din societate poate vedea Siria ca pe un tărâm al făgăduinței, ca pe singura soluție'', a afirmat Illi, care a fost imediat combătută de alți invitați din platoul TV, dar și de telespectatori pe rețelele de socializare online.

''Este propagandă; nu poți spune acest lucru la televiziunea publică'', a protestat Ahmad Mansur, un expert în islam invitat în emisiune alături de un bărbat al cărui fiu a aderat la organizația Statul Islamic (SI), de un imam și de un membru al formațiunii de guvernământ Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta).

Pe Twitter, acest subiect a fost printre cele mai dezbătute pe rețeaua de socializare în Germania. ''O invitată la un talk-show încurajează războiul sfânt la televiziunea publică și eu plătesc taxă TV pentru asta — este trist'', a reacționat un telespectator, Jakub Santur.

Deputatul CDU Sebastian Steineke a estimat drept ''periculos că cineva poate apăra islamul radical pe o asemenea platformă''.

''Opinia controversată a doamnei Illi a fost dezbătută intens'', s-a apărat luni postul de televiziune ARD, indicând că lista invitaților la respectivul talk-show fusese constituită astfel încât să permită această 'confruntare necesară'.

Potrivit unui bilanț prezentat de serviciile de informații germane, în total 820 de jihadiști au plecat din Germania cu destinația Siria și Irak. Dintre aceștia, o treime au revenit în Germania, iar 140 au fost uciși în lupte. În jur de 420 de jihadiști plecați din Germania încă se află pe teritoriile sirian și irakian.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Digi24 / Propunerile controversate de pe lista lui Orban. Cum arată ultima variantă a Guvernului

2 Bursa zvonurilor / Care sunt miniștrii care ar putea face parte din Guvernul Orban. Sighiartău, dat la o parte

3 Din sânge de hoț! / Compania germană Schweinemast Brader a cerut insolvența fermei Salcia după ce băiatul lui Dr…

4 Orban spune că Ioan Cupșa poate fi ministrul Justiției. Este singurul liberal care a votat legea recursului co…

5 BREAKING / Meleșcanu ar putea fi demis de la șefia Senatului prin decizie a CCR! Judecătorul raportor, Daniel Mo…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă vrei Jurassic Park în viața reală, mută-te în Australia