Germania: Social-democratul Martin Schulz își dezvăluie planul anti-Merkel

Germania: Social-democratul Martin Schulz își dezvăluie planul anti-Merkel

Angela Merkel părea de neclintit în urmă cu câteva luni. Cancelarul german este în prezent pusă în pericol de adversarul său social-democrat, Martin Schulz, care duminică își lansează campania pentru a o detrona, comentează AFP.

În cursul unui congres extraordinar al partidului, el urmează să preia oficial conducerea și să dezvăluie puțin mai mult din planul său de bătaie în vederea legislativelor din septembrie.

Fost președinte al Parlamentului European, Martin Schulz, 61 de ani, va fi învestit la mijlocul zilei la președinția Partidului Social Democrat (SPD) unde îi succede actualului șef al diplomației și vicecancelar, Sigmar Gabriel.

Potrivit mass-media germane, el ar putea obține peste 90% din voturi, chiar să se apropie de rezultatul istoric obținut în 1948 la 99,71%. În decembrie 2015, Sigmar Gabriel a obținut numai 74,3%.

Martin Schulz este susținut de sondaje după ce a fost desemnat la sfârșitul lui ianaurie candidat al SPD la cancelarie în vederea scrutinului de la 24 septembrie, la care Angela Merkel va candida din partea conservatorilor pentru al patrulea mandat.

Înaintea alegerilor federale, sunt prevăzute trei scrutinuri regionale cu valoare de test. Primul, în micul Saarland (vest), peste o săptămână, unde social-democrații amenință formațiunea CDU condusă de Angela Merkel.

Situat în sondaje aproape la egalitate cu Angela Merkel, la peste 30% din voturi, Martin Schulz nu își ascunde dorințele: "am ambiția de a deveni cancelar" și să facă din SPD "prima forță politică a țării", spune el, în timp ce Angela Merkel este la putere din 2005.

Aceasta din urmă se arată liniștită în fața ambițiilor rivalului său: "concurența stimulează afacerile", a declarat ea vineri pentru jurnalul local Saarbrücker Zeitung. Un membru al anturajului său a afirmat însă în privat că "situația este dificilă".

Să o detronezi pe cea care este prezentată ca femeia cea mai puternică din lume?

Un rezultat de neconceput în urmă cu câteva luni, atunci când SPD, partener minoritar în coaliția conservatorilor la nivel federal, se afla la 20% din intențiile de vot, cu toate criticile la adresa politicii migratorii promovate de Angela Merkel.

Decizia lui Martin Schulz de a părăsi Parlamentul European, pe care îl prezida, și a intra în campanie în locul lui Sigmar Gabriel, puțin popular, a amestecat cărțile.

Cunoscut pentru talentul său de orator, Martin Schulz și-a făcut cea mai mare parte a carierei la nivel european și este lipsit de experiența vreunui mandat important în Germania. Asta îi permite să se detașeze de politica guvernamentală, dusă în cadrul coaliției de propriul partid și să apară ca un om cu totul nou.

Parcursul său atipic și originile sale populare — fost alcoolic, fost librar fără să își fi luat bacalaureatul—, combinat cu un discurs foarte la stânga, îi conferă o faimă populară care îmblânzește profilul său de om al "Bruxellesului". Un avantaj, într-un moment în care euroscepticismul câștigă teren în Europa.

"Intenția mea de a pune în practică politici pentru a face puțin mai bună viața celor care muncesc din greu întâlnește, se pare, mult sprijin", a declarat în această săptămână celor care dorește să amendeze reformele pieței forței de muncă introduse de fostul cancelar SPD Gerhard Schroeder între 2003 și 2005.

Până în prezent simbol venerat al SPD, ele combină reducerea prestațiilor și presiunea sporită asupra șomerilor pentru a-și găsi un loc de muncă.

Dacă au permis Germaniei să reducă șomajul la un nivel scăzut istoric, ele au creat, totodată, o generație de "muncitori săraci" și precari.

Social-democratul a dezvăluit deja unele dintre măsurile pe care le are în vedere: indemnizații de șomaj pe perioade mai lungi, pensii garantate mai multe și eliminarea aproape completă a contractelor pe perioadă determinată în favoarea celor pe perioadă nedeterminată.

Dacă stânga radicală din Germania aplaudă și nu exclude o coaliție cu SPD după legislative, conservatorii și patronatul vorbesc despre "populism".

O direcție la stânga care i-a atras porecla în presa germană de "Robin Hood al SPD".

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Reacția Pro TV în cazul „angajatului Marius Buga”, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

2 Jurnalistul Pro TV, reținut pentru 24 de ore / Marius Buga este acuzat de o faptă oribilă

3 Corespondentul Pro TV Marius Buga, cercetat penal într-un dosar de act sexual cu minor

4 VIDEO „Urât, parcă toată lumea asta ar fi sclavii voștri, v-ați pierdut mințile de la bani”

5 De citit...