Germania: Verzii îşi decid platforma politică în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie

Germania: Verzii îşi decid platforma politică în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie

Verzii germani îşi lansează vineri congresul care va adopta platforma electorală a formaţiunii în perspectiva alegerilor parlamentare din 26 septembrie, reuniunea de trei zile urmând să se desfăşoare în regim de videoconferinţă, transmite dpa.

Aproximativ 800 de delegaţi vor adopta duminică, la finalul congresului, platforma politică a Verzilor pentru alegerile pentru Bundestag (camera inferioară a parlamentului federal german).

Foto: (c) FILIP SINGER / EPA


În plus, Annalena Baerbock urmează să fie confirmată sâmbătă drept candidata Verzilor pentru postul de cancelar, funcţie deţinută în prezent de conservatoarea Angela Merkel.

De asemenea, delegaţii ar urma să confirme coordonarea campaniei electorale a Verzilor de tandemul format din Annalena Baerbock şi Robert Habeck.

Pe agenda dezbaterilor se va afla ca subiect central combaterea efectelor schimbărilor climatice, cu accent pe propuneri precum impunerea unor noi limite de viteză pentru autoturisme şi a preţurilor pentru CO2.

Un sondaj realizat de institutul Forsa şi publicat miercuri indica faptul că blocul conservator CDU-CSU, format din Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială, şi-a mărit avansul faţă de Verzi în preferinţele electoratului german.

Ancheta sociologică, realizată la solicitarea posturilor RTL şi ntv, arată că blocul CDU-CSU ar obţine 27% din voturi, în creştere cu două puncte procentuale faţă de sondajul de săptămâna trecută, în timp ce Verzii ar fi votaţi de 22% din electorat, în scădere cu două puncte procentuale comparativ cu precedentul sondaj. Toate celelalte formaţiuni ar obţine aceleaşi scoruri ca în sondajul publicat în urmă cu o săptămână - Partidul Social-Democrat şi Partidul Liber-Democrat (FDP) câte 14% din voturi, (AfD) 9% din voturi şi Die Linke 6% din voturi.

Dacă rezultatele alegerilor din septembrie vor confirma acest sondaj, atunci ar fi posibile trei scenarii: un guvern de coaliţie între blocul conservator şi Verzi, o aşa-numită ''coaliţie semafor'' formată din SPD, FDP şi Verzi sau o coaliţie între CDU-CSU, SPD şi FDP. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”