Gest de reconciliere între sârbi şi croaţi la 25 de ani de la sfârşitul războiului, dezaprobat însă de Belgrad

Gest de reconciliere între sârbi şi croaţi la 25 de ani de la sfârşitul războiului, dezaprobat însă de Belgrad

Un înalt responsabil al minorităţii sârbe în Croaţia s-a alăturat miercuri celebrării a 25 de ani la înfrângerea aşa-numitei Republici Sârbe Krajina, care între anii 1991 şi 1995 a ocupat circa o treime din teritoriul croat, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Operaţiunea denumită ''Furtuna'' (Oluja) este sărbătorită în Croaţia de ''Ziua Patriei'' ca o victorie istorică ce a marcat sfârşitul conflictului armat dintre sârbi şi croaţi, declanşat după ce în anul 1991 Croaţia şi-a declarat independenţa faţă de fosta Iugoslavie.

Boris Milosevic, reprezentant al minorităţii sârbe şi vicepremier în guvernul croat, va fi primul reprezentant politic al sârbilor din Croaţia care va asista la ceremonia anuală de la Knin, fostul bastion al combatanţilor sârbi cucerit de forţele croate cu 25 de ani în urmă.

''A venit vremea politicii de înţelegere şi de respect reciproc pentru a învinge politica urii'', a scris pe Facebook Boris Milosevic, a cărui bunică a fost ucisă după operaţiunea forţelor croate.


Foto: (c) MIROSLAV LELAS / EPA


Gestul este simbolic şi ilustrează voinţa croaţilor şi sârbilor din Croaţia de a-şi îmbunătăţi relaţiile rămase foarte fragile în urma conflictului. Minoritatea sârbă reprezintă 4,5% din cei circa 4,2 milioane de locuitori ai Croaţiei.

Premierul croat Andrej Plenkovic a calificat prezenţa vicepremierului Boris Milosevic la ceremonia de la Knin drept un ''semnal important'' care ''va trimite un nou mesaj societăţii croate, relaţiilor între croaţi şi minoritatea sârbă, între Croaţia şi Serbia''.

Un alt gest simbolic va fi prezenţa ministrului croat al apărării Tomo Medved la sfârşitul lunii august la o ceremonie în memoria a şase civili sârbi ucişi după operaţiunea Furtuna.

Însă în Serbia, care i-a susţinut politic şi militar pe sârbii din Croaţia, evenimentul sărbătorit de croaţi este considerat o operaţiune de epurare etnică ce a forţat exodul populaţiei sârbe din Croaţia.


Foto: (c) MIROSLAV LELAS / EPA


Politicieni din Serbia şi publicaţii pro-guvernamentale sârbe au calificat decizia lui Boris Milosevic drept o ''neruşinare''.

''Nu vrem să celebrăm tragedia poporului sârb şi Serbia nu va accepta niciodată umilinţa'', a spus preşedintele sârb Aleksandar Vucic în timpul unei comemorări organizate în memoria victimelor operaţiunii Furtuna defăşurată marţi seara la Sremska Raca, pe podul peste râul Sava între Serbia şi Bosnia. Pe acest pod, trecut de majoritatea sârbilor care au fugit din Croaţia, Aleksandar Vucic şi Milorad Dodik, membru sârb al preşedinţiei bosniace, au dezvelit o placă comemorativă.

Conflictul armat dintre anii 1991 şi 1995, soldat cu circa 20.000 de morţi, a izbucnit după ce Croaţia şi-a proclamat independenţa căreia i s-au împotrivit sârbii din Croaţia. Rebelii sârbi au ocupat o treime din teritoriul croat forţând peste o jumătate de milion de croaţi şi membri ai altor minorităţi în afara celei sârbe să fugă şi să-şi abandoneze căminele.

După operaţiunea Furtuna sute de civili sârbi, majoritatea vârstnici, au fost ucişi şi circa 200.000 de sârbi au fugit din Croaţia, aproximativ jumătate dintre ei revenind între timp în această ţară.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițistul care și-a arestat șeful, după ce l-a prins băut la volan. „Nu-mi pasă dacă ești președintele”

2 Palatul Buckingham a ajuns la o înțelegere cu Harry și Meghan: Nu mai plătesc chirie dacă locuiesc la Frogmore Cottage

3 Cum va fi vremea de Paște. Meteorolog: „Veștile nu sunt chiar atât de bune“. Unde va fi cel mai cald

4 Horoscopul zilei / luni, 20 martie. Leii trebuie să reia legătura cu prietenii pe care i-au ignorat

5 Ce coace Ucraina...