Gheorghe Falcă: Nu mă simt afectat de vreun conflict de interese

Gheorghe Falcă: Nu mă simt afectat de vreun conflict de interese

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a declarat marți, într-o conferință de presă, că nu consideră că s-a aflat în situația de a comite un conflict de interese.

Declarația edilului survine după un comunicat, transmis luni presei, în care reprezentanții Agenției Naționale de Integritate au anunțat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către edilul Aradului .

'Am primit informarea publică, prin intermediul unui comunicat de presă, din partea ANI, cu referire la conflictul de interese. Așa cum ați putut constata, este vorba de 31 de certificate de urbanism, de câteva autorizații de construcție și de demolare. Așa cum cred că știe toate lumea, certificatele de urbanism sunt certificate care informează solicitanții cu privire la modul în care se pot realiza construcțiile în municipiu Arad. Pentru certificatul de urbanism și pentru autorizația de construcție se plătește o taxă în cadrul Primăriei Arad, la fel ca în toată țara. Mai mult decât atât, Primăria Municipiului Arad, pentru a nu favoriza pe nimeni, a realizat și varianta certificatului de urbanism cu o taxă specială pentru obținerea lui în 48 de ore, ca de altfel și varianta de autorizație de construcție la fel, cu taxă specială, pentru obținerea ei în termen de cinci zile. De aceea nu mă simt afectat de vreun conflict de interese', a declarat Gheorghe Falcă, în cadrul conferinței de presă.

Acesta a afirmat, în continuare, că atunci când cineva își construiește o casă, trebuie să vină la primărie să obțină certificat de urbanism și că, indiferent cine semnează acel document, el există, iar la final, pentru a construi casa, e nevoie ca beneficiarul să aibă autorizație de construcție.

'Documentul de legătură cu cetățenii din municipiului Arad este un document administrativ, culmea un document la care cetățenii contribuie. Mai mult decât atât, ANI a cercetat planurile urbanistice pe care firma condusă de soția mea le-a solicitat Primăriei municipiului Arad și s-a constatat că nu sunt incompatibile sau în conflicte de interese. De aceea, ne întrebăm acum de ce certificatul de urbanism, care este premergător planului urbanistic, sau autorizația de construcție, care este după planul urbanistic, pot fi interpretate ca și acte care să genereze conflicte de interese', a spus edilul șef al Aradului.

Întrebat de jurnaliști ce crede despre faptul că ANI a revenit acum la acest subiect, care este unul analizat și în trecut de agenție, primarul a susținut că este verificat din doi în doi ani și aproape la fiecare reclamație.

'După cum știți, am fost reclamat politic în urmă cu un timp, chiar a existat și o conferință de presă în care s-a spus că am fost reclamat atât la ANI, cât și la Parchet. Ca de fiecare dată, noi am trimis documentele la cele două instituții și, pentru prima dată după atâția ani de administrație, cineva îmi spune că atunci când pleacă din primărie un certificat de urbanism sau o autorizație de construcție semnată de mine către o companie care plătește, aceste acte aduc conflict de interese', a mai spus Gheorghe Falcă.

În ceea ce privește calitatea sa de acționar la SC Pro Arhitectura SRL, acesta a precizat că ANI a analizat documentația până în 2015 sau până în primăvara anului 2016, când nu era acționar la această firmă.

'Eu am devenit acționar la SC Pro Arhitectura SRL în 2016 sau 2015 toamna, dar oricum, indiferent de situația că sunt sau nu acționar, este aceeași procedură. Nu contează că sunt eu sau doar soția mea acționar în această firmă', a conchis Gheorghe Falcă.

În cursul zilei de luni, Agenția Națională de Integritate a făcut public faptul că a sesizat Parchetul General în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către Gheorghe Falcă a infracțiunii de conflict de interese.

"În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Gheorghe Falcă a semnat și aprobat 31 de certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială — SC Pro Arhitectura Arad SRL, societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială Pro Arhitectura Arad SRL", se arată într-un comunicat al ANI transmis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cele 40 de acte materiale au fost semnate și aprobate de Gheorghe Falcă, în calitate de primar, pe perioada mandatelor 2008 ? 2012, respectiv 2012 ? 2016.

"În perioada evaluată, SC Pro Arhitectura Arad SRL a distribuit dividende în cuantum de 403.000 de lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru Gheorghe Falcă, cât și pentru soția acestuia", se precizează în comunicat.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări cu privire la posibila săvârșire de către Gheorghe Falcă a infracțiunii de conflict de interese.

Tot luni, prin intermediul unui comunicat de presă, primarul Aradului a răspuns comunicatului transmis de ANI, susținând că deține documentația necesară care îi atestă nevinovăția.

Gheorghe Falcă a adăugat că Agenția Națională de Integritate a desfășurat controale periodice în cadrul Primăriei pe care o conduce și nu au existat niciun fel de abateri de la lege.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?