Grecia a cerut Frontex să o ajute cu personal specializat şi echipamente la graniţa cu Turcia

Grecia a cerut Frontex să o ajute cu personal specializat şi echipamente la graniţa cu Turcia

Grecia a cerut agenţiei europene de control al frontierelor Frontex să desfăşoare o aşa-numită intervenţie rapidă la graniţele sale externe ca reacţie la deteriorarea situaţiei migranţilor de-a lungul frontierei cu Turcia, relatează DPA.

"Noaptea trecută, Frontex a primit o solicitare din partea guvernului grec să lanseze o intervenţie rapidă la graniţele sale externe. Analizăm cum să sprijinim cel mai bine Grecia în cel mai scurt timp posibil", a anunţat Frontex pe contul său de Twitter.

Grecia a solicitat de asemenea asistenţă şi pentru insulele sale, a declarat responsabilul de presă al Frontex, Chris Borowski.

Deşi este prea devreme pentru a oferi informaţii credibile asupra numărului de treceri ale frontierei de către migranţi, oficialii au observat că nu sirienii sunt cel mai mare grup de la graniţele externe ale UE cu Turcia, a spus el.

"În mare parte, sunt cetăţeni din Afganistan, Irak şi Iran", a precizat purtătorul de cuvânt.

Un migrant sirian care încerca să treacă din Turcia în Grecia a murit luni în urma rănilor, după ce forţele de securitate elene au intervenit pentru a preveni trecerea migranţilor adunaţi la frontieră, au declarat pentru Reuters două surse de securitate turce, acuzaţie negată de Atena.

Incidentul a apărut după ce guvernul turc şi-a deschis graniţa săptămâna trecută pentru a le permite migranţilor să ajungă în Europa, spunând că se aşteaptă la un val iminent de imigraţie din regiunea siriană Idlib din cauza escaladării conflictului de acolo.

Un martor a spus pentru Reuters că incidentul a apărut la circa 40 de metri de punctul de trecere a frontiere Ipsala, la graniţa dintre Turcia şi Grecia. Nu este clar cum a fost rănit migrantul.

Un purtător de cuvânt al guvernului grec a spus că înregistrarea video care circulă pe reţelele de socializare şi în care se vede un tânăr cu rănit la cap întins pe jos este 'fake news'.

Cel puţin 10.000 de migranţi au încercat în ultimele zile să treacă în Grecia prin frontiera terestră a Turciei. Forţele de securitate au lansat gaze lacrimogene asupra mulţimilor de migranţi prinşi între gardurile de frontieră, într-un 'no man's land'.

În acelaşi timp, un băieţel a murit luni în largul insulei greceşti Lesbos în urma naufragierii unei ambarcaţiuni improvizate la bordul căreia se aflau circa 50 de migranţi, a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei portuare.

Nu a fost oferită nicio informaţie cu privire la vârsta sau naţionalitatea copilului decedat.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Așa o fi?