Grindeanu anunță că Ucraina a avizat parțial măsurătorile pe Chilia. Încă se așteaptă acordul pentru Bîstroe: Insistăm ca flota să primească acces

Grindeanu anunță că Ucraina a avizat parțial măsurătorile pe Chilia. Încă se așteaptă acordul pentru Bîstroe: Insistăm ca flota să primească acces

Ministrul Transporturilor a anunțat că partea ucraineană și-a dat acordul parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia, partea ucraineană, începând de mâine. Grindeanu susține că se insistă și pentru acordul pe canalul Bîstroe.

Ucraina și-a dat acordul parțial pentru măsurători pe brațul Chilia FOTO: Arhivă

Partea ucrainenă a dat un acord parțial pentru începerea măsurătorilor pe brațul Chilia (partea ucraineană), începând de mâine. Acest acord privește sectorul cuprins între km 22 și km 116 pe acest braț al Dunării, iar măsurătorile se vor desfășura doar pe timpul zilei. În discuțiile anterioare cu oficialitățile ucrainene am solicitat ca măsurătorile pe brațul Chilia să înceapă de la km 11”, a anunțat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu susține că se fac eforturi și pentru obținerea accesului și pe restul sectoarelor brațului Chilia și pentru canalul Bîstroe.

„Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces și pe celelalte sectoare ale brațului Chilia (între km 11 și km 22) dar și pe canalul Bâstroe.În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, consider că este în interesul ambelor țări sa fie lămurită problema dragajelor efectuate de Ucraina pe întregul braț Chilia și pe canalul Bâstroe”, a explicat ministrul, într-o postare pe Facebook.

Acordul din partea Ministerului Apărării din Ucraina a venit joi, 16 martie, cu o zi întârziere față de data stabilită. La măsurători vor participa experți români și ucraineni.

Navele Administrației Fluviale ale Dunării de Jos (AFDJ) au fost pregătite pentru efectuarea măsurătorilor încă de la finalul lunii februarie. Potrivit unei postări ale ministrului Transporturilor de la finalul lunii februarie, pe canalul Bîstroe vor ajunge trei nave ale AFDJ, dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile.

Secretarul de stat Sorin Banciu a explicat, la începutul lunii martie, că măsurătorile se vor realiza în 10 zile în condiții normale, însă această perioadă poate fi prelungită.

„Trebuie sa ne gândim că aceste termene pot varia, discutăm de un conflict militar în apropierea granițelor României. Este un timp estimat în condiții normale, acesta este capacitatea celor trei nave românești să facă aceste măsurători. Prelucrarea datelor va dura în jur de o lună, dar nu vreau să intru în detalii tehnice, pentru că specialiștii de la AFDJ vor comunica acest lucru”, a declarat acesta la Antena 3, a declarat acesta la începutul lunii februarie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...