Griselda, aplicația super-inteligentă care a devenit coșmarul armatei ruse

Griselda, aplicația super-inteligentă care a devenit coșmarul armatei ruse

Doi ucraineni au dezvoltat un software super inteligent, pe care l-au botezat Griselda, și care a devenit cel mai rău coșmar al armatei lui Putin.

Război în Ucraina FOTO Shutterstock

Femela din specie este mai mortală decât masculul, scrie Daily Mail. În Ucraina, isprăvile Griseldei ar părea să confirme acest lucru.

În toamna anului trecut, Griselda a fost în avangardă când armata ucraineană a spart liniile rusești în timpul contraofensivei de la Harkov, recâștigând sute de așezări și peste 10.000 km pătrați de teritoriu ocupat.

Ea a jucat, de asemenea, un rol crucial în urmărirea, țintirea și eliminarea a cel puțin trei generali de armată rusă prin lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune.

Înainte de invazie, Griselda nu exista. Softul a fost dezvoltat in extremis, pentru a ajuta forțele armate asediate ale Ucrainei să lovească mai repede, mai puternic și mai departe împotriva invadatorului rus.

Co-fondatorii proiectului, doi bărbați de 40 de ani, Oleksii Tepluhin și Dmitro Șamrai, s-au cunoscut pentru prima dată în urmă cu 14 ani datorită pasiunii lor pentru jocurile de societate. Acum, Griselda le permite să joace zilnic un joc de viață și moarte împotriva mașinii de război a lui Putin.

Înainte de invazie, Ucraina era deja un centru de excelență pentru dezvoltarea de software, în special în sectorul jocurilor de noroc.

Boosteroid, cel mai mare furnizor independent de jocuri în cloud din lume, își are sediul și echipa de dezvoltare aici. Primăvara trecută, Microsoft a anunțat un acord pe zece ani cu Boosteroid pentru a aduce jocuri precum Call Of Duty pe platformă.

Cofondatorul Griseldei, Oleksii Teplukhin, se numără printre ei și a condus propria sa companie IT, care a fost implicată într-o serie de proiecte, inclusiv dezvoltarea de software pentru o firmă de jocuri de noroc. Partenerul său Dmitro Șamrai a fost un activist social bine cunoscut.

În prima săptămână a invaziei. Teplukhin și-a trimis familia în Europa de Vest și s-a alăturat armatei pentru a face ceea ce părea a fi o ultimă rezistență împotriva unor forțe copleșitoare. Dar aproape imediat, a început să primească cereri de la autorități pentru a oferi ajutor IT de specialitate, nu în ultimul rând din partea prietenului său de jocuri de societate Dmitro Șamrai.

„Dima a lucrat în primăria Kievului, iar unele dintre sarcini erau legate de IT, Starlink [serviciul de bandă largă prin satelit], internet și așa mai departe și mi-a cerut să mă alătur lor”, spune Tepluhin. „Când a devenit clar că Kievul nu va cădea... și că nu sunt atât de util ca militar, am fost de acord.”

Alături de Șamrai, Tepluhin a fost pus la conducerea unei echipe mici care avea să devină proiectul Griselda.

Foarte curând, au recunoscut ceea ce Tepluhin descrie drept o „problemă uriașă” care subminează eficacitatea operațiunilor militare ucrainene. Încă de la începutul invaziei, Ucraina a fost depășită de Rusia prin fiecare măsură militară, deținând doar o fracțiune din personal, tancuri, avioane, artilerie, apărare aeriană și capacitatea de război electronic pe care armata lui Putin le avea la dispoziție.

Dar a existat un alt neajuns grav. Imaginează-ți un puzzle de 3.000 de piese golit pe o masă mare în fața ta. Ți se spune că trebuie să finalizezi puzzle-ul nu în zile sau săptămâni, ci în minute sau secunde.

Și există o altă provocare. Unele dintre piesele de care ai nevoie sunt așezate pe alte mese din camerele învecinate. Dar ușile de la acele camere sunt încuiate și nu ai încă cheile.

Acest scenariu este analog cu lupta armatei ucrainene la începutul invaziei de a colecta, analiza și acționa asupra milioanelor de date de informații care veneau din nenumărate surse diferite, în fiecare zi.

Astfel de informații erau stocate de o serie de programe informatice care nu erau integrate, sau cu diferite departamente sau formațiuni din domeniu care nu aveau mijloace de împărtășire a cunoștințelor. Uneori, inteligența vitală nu era folosită deloc.

În mod similar, analiza situațiilor câmpului de luptă a fost efectuată de militari care sortau documentele manual și folosind tehnologia tip foi de calcul de birou.

O astfel de muncă ar putea dura zile pentru a ajunge la o concluzie utilă, moment în care cerințele tactice s-ar fi putut schimba.

Ucraina nu a avut acest timp de pierdut. Și așa au fost chemați super-tehnologii civili. Numele de cod Griselda a început să prindă contur.

„A evoluat foarte repede, pentru că lucram în mare parte 24 de ore pe zi”, spune Tepluhin. — Asta e tot ce am făcut, cu excepția somnului și a mâncatului.

Dar de ce au decis să-și numească proiectul Griselda?

Șamrai explică: „A fost în primele zile ale invaziei și am auzit artileria rusă la marginea Kievului. Pentru a îneca acel sunet, am intensificat gangsta rap-ul pe care îl ascultam pe playerul nostru muzical.

„În acel moment a fost pusă întrebarea cum să numim noul nostru proiect și ne-am uitat la playerul muzical și am văzut că rap-ul era al unui grup numit Griselda. Așa am venit cu numele. În câteva săptămâni s-a născut Griselda.”

Sursele Griselda

Tepluhin explică cum funcționează. Prima etapă a procesului este colectarea tuturor informațiilor disponibile. Sursele pot fi împărțite în cinci categorii distincte.

IMINT înseamnă Imagery intelligence și include date picturale colectate de sateliți, drone sau camere de orice fel.

SIGINT sau Signals Intelligence, specialitatea Bletchley Park, provine din tot felul de interceptări ale comunicațiilor inamice.

HUMINT sau Human Intelligence sunt date furnizate de bărbați sau femei de pe ambele părți ale frontului, inclusiv agenți secreți și civili din teritoriul ocupat.

OSINT, sau „Open Source Intelligence”, sunt date colectate de pe rețelele de socializare și site-uri web.

CYBERINT este rezultatul pătrunderii bazelor de date inamice.

Pe cont propriu, fiecare sursă este utilă, dar poate fi unidimensională.

Cum funcționează Griselda

Platforma Griselda prelucrează și integrează automat toate datele disponibile pentru a oferi cea mai precisă imagine tridimensională a ceea ce se întâmplă pe teren într-o anumită locație.

Tepluhin oferă un exemplu despre cum se poate întâmpla acest lucru.

O bunica ucraineană locuiește într-un sat de pe teritoriul ocupat de armata rusă. Un vehicul rusesc lansator de rachete intră în satul ei și este văzut de bunica.

Folosind o aplicație de mesagerie criptată pe telefonul ei mobil - majoritatea ucrainenilor au acestea instalate -, ea transmite fiului ei de cealaltă parte a liniei de front vederea și locația ei. El, la rândul său, transmite informațiile armatei ucrainene.

Un operator Griselda este acum însărcinat să analizeze raportul bunicii și face acest lucru bazându-se pe toate cele mai recente informații de informații deținute pe platforma pentru acel sat și zona înconjurătoare. Operatorul se uită la imagini din satelit, înregistrări de la drone și discuții indiscrete pe un canal rusesc Telegram folosit de soldații săi din prima linie.

După aceasta, operatorul evaluează raportul bunicii ca fiind „foarte credibil” și transmite armatei analiza, inclusiv o „vizualizare” Griselda a locației țintă. Drept urmare, o dronă sinucigașă este lansată din prima linie ucraineană. Găsește lansatorul de rachete la marginea satului bunicii și îl distruge.

Timpul mediu pentru un operator Griselda pentru a primi o astfel de „sarcină”, introduce coordonatele și elaborează raportul sau „biletul”, este de doar 27 de secunde, susține echipa Griselda. Acesta este timpul necesar Griseldei pentru a finaliza acel puzzle de 3.000 de piese.

Rușii au încercat să-l fure

Unitățile de luptă ucrainene pot accesa matricea Griselda folosind date de conectare și parole. Deloc surprinzător, rușii au încercat să facă același lucru.

„Ne-am confruntat cu atacuri cibernetice din a doua lună a existenței noastre”, spune Tepluhin. „La acel moment, nimeni nu trebuia să știe despre Griselda, dar rușii știau și au încercat să ne atace, deși fără succes. Nu sunt băieți proști.”

Contraofensiva de la Harkov din 2022, cel mai mare succes pe câmpul de luptă al Ucrainei până în prezent, a fost pentru prima dată când Griselda a fost folosită într-o operațiune de mare amploare, cu mișcare rapidă.

„La fiecare câteva ore, „clienții” noștri din echipele militare ne-au cerut să le trimitem informații despre următorul teritoriu... următorii zece kilometri, următorii zece kilometri, următorii zece kilometri... Și [așa că avansul] a continuat”, spune Tepluhin.

Softul este mai puțin receptiv cu privire la operațiuni de țintire mai specifice, cum ar fi cele împotriva înalților ofițeri ruși.

Potrivit ucrainenilor, 15 generali inamici și un amiral au fost uciși de la invazie. Griselda a fost implicată în câteva dintre aceste lovituri, ne-au spus surse din apărare.

„Îmi pare rău, nu vă pot spune detalii despre operațiunile noastre militare”, spune Tepluhin când i se cere să confirme acest lucru. De asemenea, el refuză să comenteze rolul Griseldei într-o lovitură cu rachete asupra unei barăci care găzduia câteva sute de soldați ruși, spunând că „este prea sensibil”.

„Griselda Evacuation”

Dar Griselda nu ajută doar să facă ravagii. Ea a asistat la o serie de operațiuni umanitare. Când în iunie rușii au aruncat în aer barajul Kahovka de pe râul Nipru, aproximativ 600 km pătrați de teren au fost inundați și zeci de mii de civili au fost prinși de ape.

Lovitura a fost neașteptată și, la început, încercările de salvare au fost disjunse și întâmplătoare.

„Voluntarii din Herson ne-au cerut să creăm un sistem [de prelucrare a datelor], pentru a salva oamenii care au rămas blocați la primele etaje ale clădirilor din teritoriul inundat”, explică Tepluhin. „A fost extrem de urgent pentru că mulți dintre acești oameni nu se confruntau cu ultimele lor zile, ci cu ultimele lor ore”.

În zece ore, echipa a creat o aplicație pe care o numește „Griselda Evacuation”. Aceasta a colectat toate cererile de salvare care au fost publicate pe rețelele de socializare și alte platforme, le-a eliminat pe cele care erau deja rezolvate sau false, apoi le-a prioritizat pe cele care erau urgențe.

„Pentru că este important să salvezi un câine, dar să salvezi 25 de bătrâni care sunt blocați la primul etaj în clădirea lor este mult mai important decât câinele”, spune Tepluhin. „Aplicația noastră a fost implicată în peste 800 de salvări.”

Tepluhin spune că Griselda poate fi pusă în orice număr de sarcini complexe, cu mult dincolo de război. Echipa de voluntari caută acum investitori și parteneri „din țări prietene” pentru a se extinde.

La rândul său, mortală și binefăcătoare, Griselda va trăi mai departe, cu mult dincolo de războiul care a creat-o, conchide Daily Mail.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?