Guvern: Fonduri pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi

Guvern: Fonduri pentru construcţia Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi

Guvernul a aprobat, joi, proiectul de lege pentru aprobarea contractului de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19, în valoare de 250 de milioane de euro, semnat între România şi Banca Europeană de Investiţii (BEI), la Bucureşti şi Luxemburg în 20 aprilie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii transmis, joi, AGERPRES, finanţarea face parte dintre facilităţile întreprinse de BEI ca urmare a crizei provocate de pandemia COVID-19, pentru sprijinirea statelor membre în realizarea unor investiţii în infrastructura de sănătate.

Noul Spital Regional de Urgenţă Iaşi - COVID-19 va înlocui infrastructura învechită şi fragmentată a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Iaşi cu o structură modernă, la standarde europene, din punct de vedere arhitectural şi medical, al echipamentelor şi tehnologiei IT. Spitalul va utiliza un nou model operaţional de management de spital, financiar, administrativ şi clinic, focalizat pe pacient, se precizează în comunicat.

Unitatea sanitară va fi organizată pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite şi va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgenţă, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 de săli de operaţie, servicii avansate de imagistică, radiologie intervenţională, endoscopie, cardiologie intervenţională, neuroştiinţe.

Se prevede ca spitalul să devină centru de nivel terţiar pentru regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienţii critici şi cazurile care necesită tehnologie şi expertiză la nivel înalt şi va integra tehnologii şi practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente şi sigure din punct de vedere clinic, explică Ministerul Sănătăţii.

Conform contractului, finanţarea BEI în valoare de 250 de milioane de euro reprezintă aproximativ jumătate din costurile pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, diferenţa urmând să fie asigurată din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Proiectarea spitalului este prevăzută să înceapă în această toamnă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

3 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

4 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc

5 Cele trei nume luate în considerare de PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează