Guvern: Medicamentele al căror patent a expirat se vor ieftini treptat din aprilie anul viitor

Guvern: Medicamentele al căror patent a expirat se vor ieftini treptat din aprilie anul viitor

Guvernul a adoptat, miercuri, o hotărâre pentru aprobarea metodologiei privind modul de calcul și procedura de avizare și aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizație de punere pe piață în România.

"Pentru a asigura accesul pacienților la tratament și pentru a se evita o nouă criză a medicamentelor în cazul produselor al căror patent a expirat (off-patent) se va realiza o ieftinire în trepte a acestora. De la 1 aprilie 2017, se va aplica o ieftinire de 10% a medicamentelor pentru care patentul a expirat (off-patent), de 10% în al doilea an și de 15% în al treilea an. Pentru restul medicamentelor prescrise cu rețetă, procedura de calculare a prețului rămâne neschimbată, bazându-se pe cel mai mic preț european dintr-un coș de 12 țări", se arată într-un comunicat al Guvernului remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, o altă prevedere a actului normativ adoptat se referă la introducerea unei metode diferite de calcul al prețului pentru medicamentele esențiale din lista stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, care sunt compensate 100% în România.

"Ministerul Sănătății încearcă să prevină dispariția de pe piață a medicamentelor esențiale. Majoritatea acestor medicamente sunt ieftine, peste 50% din ele având prețuri sub 50 de lei. Sunt medicamente destinate unor afecțiuni frecvente, cum ar fi cele de inimă sau cancerul. Fiind vorba de medicamente compensate 100%, pacienții nu vor trebui să plătească nimic în plus", mai anunță Guvernul.

Dosarele privind noile prețuri se vor depune în decurs de 30 de zile de la adoptarea actului normativ. Procesul de corecție se va finaliza la 1 martie 2017, urmând ca prețurile medicamentelor să intre în vigoare la 1 aprilie anul viitor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia

5 Vești bune din Ucraina! Ce secret dureros încearcă să ascundă Armata Rusiei