Guvern: UAT-urile pot contracta împrumuturi de până la 500 de milioane de lei din venituri din privatizare

Guvern: UAT-urile pot contracta împrumuturi de până la 500 de milioane de lei din venituri din privatizare

Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă prin care unităţile administrativ-teritoriale pot să solicite, în perioada 2018-2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, cu tragerea împrumutului integral autorizat în anul 2019.

"Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind noi măsuri bugetare pentru autorităţile publice locale. Cu acest act normativ, practic, se instituie posibilitatea ca unităţile administrativ-teritoriale să solicite, în perioada 2018-2019, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, aflate şi înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, cu tragerea împrumutului integral autorizat în anul 2019. Aceste sume vor fi utilizate exclusiv pentru finanţarea proiectelor necesare asigurării pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate ", a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că pachetul minim de servicii publice presupune realizarea unor investiţii în următoarele domenii: sănătate, educaţie, apă-canalizare, energie electrică, energie termică, iluminat public, infrastructură de transport, salubrizare, cultură, sport şi tineret şi locuinţe.

"Totodată, a spus Barbu, autorităţile administraţiei publice locale vor putea ca în anul 2018 să utilizeze excedentul bugetului local pentru a finanţa şi cheltuielile cu personalul, corecţiile financiare aferente proiectelor, sentinţele civile definitive, precum şi rambursarea împrumuturilor contractate.

"Acest lucru poate fi făcut doar în cazul în care respectivele categorii de cheltuieli nu pot fi asigurate din veniturile proprii şi din sumele de echilibrare primite conform Legii bugetului de stat pe anul 2018 nr.2", a explicat el.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a menţionat că, potrivit unei modificări la proiectul de act normativ adoptate în şedinţa de Guvern, "contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferente drepturilor de natură salarială declarate şi neachitate până la 31 decembrie 2017 se achită anul acesta de către unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, din veniturile proprii ale acestora şi din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale".

"Tot în această categorie intră şi contribuţiile de asigurări sociale şi impozitul pe venit aferente drepturilor salariale câştigate în instanţă de personalul din învăţământul preuniversitar de stat până la 31 decembrie 2017", a completat Barbu.

De asemenea, a spus el, în vederea deblocării finanţării din credite a investiţiilor publice de interes local, "unităţile sau subdiviziunile administrativ-teritoriale vor avea posibilitatea de a muta sume autorizate ca trageri pentru anul curent de la o finanţare rambursabilă la alta în cadrul sumei totale autorizate pentru anul respectiv".

"Prevederile au fost aprobate deoarece bugetul de stat şi fondurile externe nerambursabile nu pot acoperi necesarul de finanţare pentru câteva, pentru unele dintre autorităţile administraţiei publice locale, iar nefinalizarea unor proiecte în domeniul alimentării cu apă, de exemplu, sau al salubrizării ar putea conduce la aplicarea unor proceduri de infringement de către Comisia Europeană, pentru că nu sunt respectate sau nu ar fi fost respectate anumite termene de conformare care au fost asumate", a mai declarat Nelu Barbu. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

3 VIDEO „Dacă eşti obraznic, te trimit şi în altă parte!” / Reacția unei doctorițe căruia un pacient i-a reproșat că se juca pe telefon în timp ce oamenii…

4 Elita rusă nu mai crede în victorie / „Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început

5 Poate nu știați, dar Ucraina are arme cu care poate lovi oriunde în Donbas și Crimeea. Dar și multe alte orașe din Rusia, inclusiv Moscova