Guvernul german va înăspri controlul asupra agenției de spionaj

Guvernul german va înăspri controlul asupra agenției de spionaj

Guvernul german a aprobat marți un proiect de lege pentru reforma mult amânată a serviciului de informații, care include și un control mai strict asupra activităților de supraveghere care s-au aflat în centrul mai multor scandaluri în ultimii ani, relatează Reuters.

Dezvăluirile din 2015 conform cărora serviciul de informații, Bundesnachrichtendienst (BND), a ajutat Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUA să spioneze aliați europeni a stârnit furia opiniei publice și a pus-o pe cancelarul german Angela Merkel într-o situație dificilă.

Măsurile de reformă mai trebuie finalizate în parlament, care ar urma să dezbată acest pachet de legi înainte de vacanța de vară care va începe în iulie.

Reformele ar interzice BND să spioneze țările din Uniunea Europeană și pe cetățenii săi, precum și instituțiile UE, cu excepția cazului în care există suspiciuni de activități teroriste.

Proiectul cere de asemenea crearea unui organism independent care să includă judecători de la cea mai înaltă instanță din Germania și pe procurorul federal șef, pentru a aproba activitățile strategice de spionaj extern.

Conform reformei, BND nu ar avea voie să desfășoare activități de spionaj economic.

În aprilie, Gerhard Schindler, care se afla la conducerea BND din 2012, și-a părăsit postul cu doi ani înainte termen, apărând informații că ar fi fost forțat să ia această decizie din cauza neînțelegerilor privind reforma.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce face fosta soţie a lui Mihai Neşu, la șapte ani de la divorț

2 Uff, găina bătrână se screme să pară „bună”...

3 Conspirația tăcerii / Cine este femeia care a accidentat mortal două fete în București și a fost lăsată în liber…

4 Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români …

5 ULTIMA ORĂ Grave nereguli în calculul pensiilor militare: unele pensii din MAI sunt prea mari, cele din MApN s…