Guvernul polonez oferă studenților voluntari un program de instrucție militară

Polonia va pune la dispoziția studenților un program de instrucție militară cu participare pe bază de voluntariat și în urma căruia ei vor intra în rândul rezerviștilor și vor putea fi mobilizați în caz de conflict, inițiativă ce face parte din măsurile de consolidare a securității naționale în contextul temerilor provocate de Rusia, informează miercuri agenția EFE.

Acest program de formare militară a studenților va începe în luna octombrie. Conform acordului semnat de ministerele Apărării și Educației, este vorba despre un program-pilot ce va cuprinde 30 de ore de cursuri teoretice despre securitate, din octombrie până în iunie, iar apoi, în timpul vacanței de vară, programul practic de instrucție militară.

Vice-ministrul Apărării, Michal Dworczyk, a anunțat că vor fi disponibile 10.000 de locuri. El a justificat această inițiativă prin faptul că numărul rezerviștilor a tot scăzut după ce cu zece ani în urmă a fost eliminat stagiul militar obligatoriu.

Decizia privind programul de antrenament militar pentru studenți survine după ce anul trecut guvernul polonez a creat și o forță paramilitară alcătuită din civili voluntari și inspirată din modelul Gărzii Naționale a SUA, obiectivul acelei inițiative fiind pregătirea pentru un ipotetic război hibrid, cum a fost cel condus de Rusia în timpul anexării Crimeii.

Anul trecut, în luna noiembrie, Ministerul polonez al Apărării a inițiat și cursuri de apărare personală destinate femeilor civile.

Însă criticii acestor proiecte pun la îndoială utilitatea practică a implicării civililor în structurile de apărare în condițiile războiului modern.

Iar dincolo de considerentele tehnice, o parte a opoziției și a mass-media își exprimă temerea că voluntarii instruiți militar ar putea deveni un fel de gardă pretoriană a formațiunii naționaliste de guvernământ, Partidul Dreptate și Justiție (PiS).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a falsificat PSD deficitul bugetar în ultimii 3 ani. Fraților, nenorociții ăștia ne-au amanetat viitorul!

2 Încep să „transpire” primele cifre din sondaje. La PSD se mizează totul pe prezența scăzută

3 PSD, rozătoarea statului român! După fată, Daea și-a angajat și ginerele, printr-un concurs dubios, în ministe…

4 Ce-o avea asta-n gură, fraților? Priviți-i cum râd, zici că au băut ceai de cânepă...

5 Info / Doliu la PSD! Doar 10% din votanții ProRomânia votează cu Dăncilă! Peste 70% merg cu Iohannis!

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic