Guvernul turc: Rezoluția Bundestagului ce recunoaște genocidul contra armenilor, 'o eroare istorică'

Guvernul turc: Rezoluția Bundestagului ce recunoaște genocidul contra armenilor, 'o eroare istorică'

Turcia, partener esențial al Germaniei și al Uniunii Europene în eforturile de limitare a fluxului de imigranți ilegali către Europa, a criticat joi adoptarea de către deputații germani, în aceeași zi, a unei rezoluții prin care se recunoaște genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, estimând că documentul reprezintă ''o eroare istorică'' și că el este ''nul și neavenit'', transmite AFP.

''Recunoașterea de către Germania a anumitor acuzații nefondate și deformate constituie o eroare istorică'', a reacționat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Ankara, Numan Kurtulmus, pe contul său de Twitter.

Premierul turc Binali Yildirim a apreciat că ''lobby-ul armean rasist este responsabil pentru decizia eronată a deputaților germani''.

Deputații germani au adoptat joi, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție prin care se recunoaște genocidul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în 1915, text denunțat vehement de către Ankara, relatează AFP și Reuters.

Un singur membru al Bundestagului a votat împotriva rezoluției, iar un altul s-a abținut de la vot, a anunțat președintele camerei inferioare a legislativului german, Norbert Lammert.

Adoptarea rezoluției a avut loc prin ridicarea mâinii, voturile favorabile documentului nefiind numărate.

Deși Ankara recunoaște faptul că mulți armeni creștini au fost uciși în confruntările cu forțele otomane, ea neagă faptul că ar fi fost omorâți sute de mii de armeni, că a existat o campanie organizată de epurare etnică contra armenilor sau că au existat dispoziții în acest sens din partea autorităților otomane.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...