Haltere: Gabriel Sîncrăian, suspendat provizoriu cu data de 30 septembrie

Halterofilul român Gabriel Sîncrăian a fost suspendat provizoriu începând cu data de 30 septembrie de către Federația Internațional de Haltere (IWF), pentru un test antidoping pozitiv la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, unde obținuse medalia de bronz la categoria 85 kg, a declarat pentru AGERPRES președintele Federației Române de Haltere, Nicu Vlad.

''Nu știu ce înseamnă temporar pentru ei'', a mărturisit Vlad, care a criticat confuzia care domnește vizavi de acest caz, în care s-a luat o măsură la mai bine de o lună de la încheierea competiției.

''Prima dată când am primit ceva scris (de la IWF) a fost pe data de 30 septembrie, în care s-a spus: 'Începând cu 30 septembrie temporar este suspendat'. Nu înțeleg ce explicații și ce scenarii să mai fac. Nu mai am ce să comentez. Sunt foarte puține cazuri în care când s-a spus că la proba A e o problemă, indiferent care e aia, nu o să spună laboratorul niciodată că a fost o eroare din partea sa. Au fost câteva cazuri în lume, nu știu dacă le numeri pe degetele de la o mână, în care s-au dus în instanță și au schimbat verdictul, dar la alte sporturi. Cine își permite să meargă cu avocați, cu tot ceea ce trebuie în continuare... asta înseamnă cheltuieli foarte mari, iar băiatul ăsta (Sîncrăian, n. red.) sigur nu-și permite asta'', a declarat Nicu Vlad.

''În urma hârtiei primite de la IWF, Comisia Antidoping (din FR Haltere) l-a luat, a avut o discuție cu el, dar el a spus că nu a luat, n-a făcut. Singura chestie care spune el e că a folosit niște suplimente (nutritive, n. red.). A fost întrebat dacă mai are, pentru că ar fi bine să le aducă să fie analizate, dar a spus că nu le mai are'', a precizat Nicu Vlad.

''Acum așteptăm să ne spună și nouă ce se întâmplă. Începând cu data de 30 septembrie e temporar suspendat, nu vorbim de august, nu vorbim de nu știu când. Până la proba contrare rămâne cu medalia...E ca în filmele cu proști'', a comentat fostul medaliat olimpic.

''Pentru noi e o bilă neagră oricum'', a recunoscut Nicu Vlad. Dacă Sîncrăian va fi găsit pozitiv și la contraexpertiză, atunci el va fi exclus din viața sportivă, deoarece a mai fost suspendat pentru dopaj (23 septembrie 2013 — 23 septembrie 2015).

Nicu Vlad, care este și prim-vicepreședinte la federația internațională, a arătat cu degetul pentru confuzia creată către Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA): ''Câte cazuri sunt și câte le acoperă alții, e așa de compromisă și WADA. Au greșit cu meldonium și cu alte și alte substanțe. Sportivi care au concurat cu fel de fel de substanțe, iar pe alți sportivi cu aceleași substanțe i-a suspendat, la alții au revenit. Iar laboratorul de la Rio are și el o mie de 'bube' în cap, pentru că a fost suspendat și sunt foarte mulți care contestă felul în care s-a făcut procedura''.

Nicu Vlad a precizat pentru AGERPRES că înclină să nu candideze la funcția de președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în fruntea căruia să află temporar, după demisia lui Alin Petrache: ''Sincer, nu cred că voi candida. Am mai vorbit cu unul, cu altul, mai sunt persoane care mă sună și îmi zic 'Hai, mai gândește-te'. Eu nu cred că o să candidez. De mai multe ori am spus că nu, între timp venind unul și altul și spunându-mi de treaba asta, m-am mai îndoit, m-am mai gândit, dar totuși, nu''.

''Sunt foarte dezamăgit de toată situația, dar nu de asta nu mă înscriu. E o funcție care e cu responsabilitate, ne onorează pe toți, dar nu vreau să îmi scrie pe frunte președinte de COSR. Hai să vedem ce putem face, ce influență avem în mediul de afaceri, să atragem capital în sport, Guvernul să vedem cum ajută, pentru că dacă suntem lăsați cum am fost până acum, mai bine ne apucăm de altceva'', a mai spus Nicu Vlad.

Postul public de televiziune TVR a anunțat la 29 august că halterofilul Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz în cadrul categoriei 85 de kilograme la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a fost depistat pozitiv la un test antidoping, urmând să îi fie retrasă medalia. "Gabriel Sîncrăian, medaliat cu bronz la Rio la categoria 85 de kilograme, a picat testul antidoping. România va pierde medalia de bronz, iar COSR va trebui să plătească 100.000 de euro către CIO. În cadrul COSR există voci care susțin că amenda trebuie plătită de Federația Română de Haltere și de sportivul aflat în culpă", a anunța TVR la acel moment.

La 13 august, halterofilul român Gabriel Sîncrăian a cucerit medalia de bronz la categoria 85 kg, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. Sîncrăian a totalizat atunci 390 kg, după 173 kg la stilul smuls și 217 kg la aruncat.

România a participat cu 96 sportivi și 7 rezerve la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în perioada 5-21 august, și a cucerit cinci medalii, una de aur, una de argint și trei de bronz.

AGERPRES (autor: Mihai Țenea, editor: Teodora Oprea, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…